Арестуваният вчера бивш бразилски президент Мишел Темер е оглавявал организирана

...
Арестуваният вчера бивш бразилски президент Мишел Темер е оглавявал организирана
Коментари Харесай

Бившият бразилски президент Мишел Темер е оглавявал престъпна група, твърди прокуратурата

Арестуваният през вчерашния ден някогашен бразилски президент Мишел Темер е оглавявал проведена незаконна група, работила на територията на страната в продължение на 40 години, заяви на конференция нощес прокурорката Фабиана Шнайдер, представена от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Според следователите обособени епизоди на корупционна активност на тази незаконна група отпред с Темер е имало още през 80-те години на предишния век, когато самият той е работил в районното държавно управление на щата Сао Пауло. Те са пресметнали, че групата е отклонила 1,8 милиарда реала (471,62 милиона долара), съобщи Ройтерс.

Отклонените средства били част от скица, обвързвана със строителството на атомната електроцентрала Ангра на брега на Рио де Жанейро.

Темер беше задържан през вчерашния ден сутринта в Сао Пауло, където живее, и бе отведен със аероплан в Рио де Жанейро, където ще се води процесът. Следователите потвърдиха също, че са арестували и някогашния министър на енергетиката и поддръжник на Темер Уелингтон Морейра Франко, който е женен за тъщата на Родриго Мая - ръководителят на долната камара на Конгреса и основен труженик за пенсионната промяна. Темер и Морейра Франко неведнъж отхвърлиха предходни обвинявания, че са направили нередности.

Арестуван е и полковникът от военната полиция в оставка Жоао Батиста Лима Фильо - някогашен доближен на Темер.

" Вчерашните арести са резултат от дълго следствие на дългогодишната незаконна активност на експрезидента ", сподели федералният прокурор Едуардо Ел-Аж, представен от Българска телеграфна агенция. Той посочи, че събирането на доказателствена база е ставало при тясно взаимоотношение на силовите органи с органите на бюджетния и финансов надзор. Предполага се, че част от незаконните схеми не престават да действат. Като цяло в произвеждане се намират 10 корупционни каузи, в които попада Темер.

Не се оповестява срокът на задържането на 78-годишния Темер и сподвижниците му. В полицията се притесняват, че в случай че останат на независимост, те могат да пречат на следствието. Избраната мярка за неотклонение за Темер и останалите провокира и рецензии измежду част от политическия хайлайф в страната, който вижда в дейностите на правоохранителите ненужно демонстративен темперамент.

Сегашният президент Жаир Болсонаро приветства арестите и сподели: " Правосъдието е за всички и всеки би трябвало да дава отговор за своите дейности ". Крайнодесният Болсонаро, някогашен армейски офицер, който бе определен с обещания за решителна битка с корупцията, приказва пред кореспонденти в Чили, където е на посещаване.

Арестът на експрезидента заплашва да отсрочи дебата за амбициозните финансови промени на държавното управление.
Мишел Темер беше държавен глава от 2016 до 2018 година и пое поста след отстраняването на Дилма Русеф, на която беше заместител в продължение на 6 години.

Бразилското следствие за корупция " Автомивка " разкри, съгласно прокурори от Съединени американски щати, най-голямата скица за подкупи в света. Тя започвала с политически рушвети с присъединяване на петролната компания " Петролео Бразилейро " и се разпростряла и в други браншове и в строителните действия.

Повече от 150 авторитетни политици и предприемачи бяха наказани в границите на следствието, което провокира разбъркване в политическия и бизнес пейзаж в страната.

Темер е вторият бразилски президент, който бе задържан. Бившият държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва е в пандиза и излежава 12-годишна присъда по обвиняване в корупция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР