Арестуваният в Обединените арабски емирства бизнесмен с интереси в хазарта

...
Арестуваният в Обединените арабски емирства бизнесмен с интереси в хазарта
Коментари Харесай

Регулаторен чадър опазил Божков през последните 30 г., смятат от "Антикорупционния фонд"

Арестуваният в Обединените арабски емирства предприемач с ползи в хазарта Васил Божков е бил опазен, протектиран от един регулаторен чадър, който включва освен държавно управление и правосъдна власт. И това е било част от рецептата за неговото оцеляване през последните 30 години. Това съобщи пред БНР Николай Стайков от неправителствената организация " Антикорупционен фонд ".

Според Стайков, Божков постоянно е бил в сива зона, в която постоянно е имал доста специфична позиция и е зависел напълно от решения на овластени служители.

В прокуратурата има съображение да се проверяват както дните тъкмо преди ареста на Васил Божков, по този начин и последните 30 години за всички сигнали против него, които са били запушвани, счита Стайков. Той е на мнение, че това би било положително вътрешно пречистване на прокуратурата, само че счита, че това няма да се случи.

На въпрос за какво тъкмо в този момент се случват както ареста на Божков, по този начин и опитите за национализиране на хазартния бизнес, Стайков разяснява, че отговорът е комплициран. Според него Божков е " един динозавър, само че доста интелигентен динозавър от българския преход ".

" Първите няколко месеца за Иван Гешев ще бъдат извънредно значими, с цел да построи имиджа си като основен прокурор ", акцентира Стайков. Според него от 2011 година, когато изтекоха грамите на американското посолство в " Уикилийкс ", до в този момент няма никаква дормална причина да не бъде стартирана прокурорска инспекция на активността и произхода на парите на Божков.

" Това са въпроси, които би трябвало да повдигаме, а не да се задоволяваме със зрелищата, които ни сервира новият основен прокурор по един все по-професионален метод ", разяснява още Стайков.

Според него в основата на случая с Божков е потребността от показни, неоспорими дейности при започване на мандата на новия основен прокурор, а в същото време българското политическо статукво е под голям напън от няколко години насам за ефикасни дейности за битка с корупцията.

" Натискът е вътрешен и външен, само че до момента в който с вътрешния те някак си съумяват да се оправят и да го маргинализират, с външния напън обстановката е доста сложна да се канализира и там би трябвало да се показват резултати ", акцентира Стайков.

Обвиненията против Васил Божков - четете тук
Как бе арестуван предприемачът - тук
Какво плануват измененията в Закона за
хазарта - тук
Колко лотатийни билета са били продадени и за докладите не Националната
лотария за 2018 година - тук
Какво се случва с сбирката от културно-исторически полезности на Божков - тук и тук
Кой е Васил Божков и по какъв начин оцеля до момента четете тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (96)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР