Арестуваният в Ница бизнесмен Николай Банев стана причина Хасково да

...
Арестуваният в Ница бизнесмен Николай Банев стана причина Хасково да
Коментари Харесай

Олигархът Банев остави Хасково без открит басейн

Арестуваният в Ница предприемач Николай Банев стана причина Хасково да остане без открит басейн преди години. Комплекс „ Лебеда ”, част от който бяха и 3 басейна, бе благосъстоятелност на негово сдружение, която му бе отнета поради задължения.

„ Ваканционен клуб Русалка ”ООД на Банев стана притежател на комплекса през 2001 година, когато тогавашният Общински съвет реши да го продаде, като се резервира предназначението на парцела. На оповестения от общината търг се яви единствено това сдружение, което предложи 1000 лева над оповестената тръжна цена. Имотът в центъра на Хасково е добит против сумата от 452 050 лева, включва три басейна, постройка със зала, кабинети и други пространства и 10 дка прилежаща повърхност.

Собственикът трябваше да вложи 3.5 млн. лева в комплекса, само че вложенията стигнаха единствено до това да се обновят басейните, да се създадат 2 заведения. Останалата част от парцела остана занемарена, а в последните години преди да бъде съборена, даже рискова.

Преди към 3 година новата власт в Хасково реши да сътвори комисия, която да рови подписаните покупко-продажби в общината 15 година обратно, т.е. по времето, през което градът се управляваше от Георги Иванов. Една от проверяваните покупко-продажби бе тази за басейн „ Лебеда ”. Според изнесената от комисията информация с контракта купувачът е длъжен да резервира предназначението на обекта за спортни и туристически услуги и действия, без да е посочен период, което значи, че условието е безсрочно. В заповедта на кмета инж. Георги Иванов, с която афишира ООД-то за покупател, с изключение на да се резервира предназначението, е записано и „ да не се трансферира собствеността на парцела, като цяло или като обособени елементи в продължение на 10 година ”, оповестиха от комисията. Преди да изтекат тези 10 година обаче, парцелът е разгласен за обществена продажба от частен правосъден реализатор поради задължения на притежателя, който към този момент е друго сдружение на Банев - „ Финансово промишлен тръст АКБ-Форес ” АД.

Обектът е сменил притежателя си в 10-годишния период, без общината да е реагирала на това. Независимо че и двете сдружения са свързани с Николай Банев, става дума за разнообразни юридически лица, при което е налице прекачване на благосъстоятелност, считат съветниците от нарочната комисия. Пратихме сигнала в прокуратурата, само че тя го остави без придвижване, разяснява съветникът Димитър Шлапатов от комисията.

За хасковлии обаче е по-важно, че градът остана без басейн. Съдебен реализатор продаде парцела за близо 1.5 млн. лева на „ Лидл България ” през 2010 година 5 година по-късно компанията построи магазина си.

Николай Банев и брачната половинка му Евгения бяха задържани във френския град Ница по следствие на спецпрокуратурата за източването на “Полимери ” - Девня. Двамата са упрекнати за укриване на налози, длъжностни присвоявания, документи с погрешно наличие и пране на пари.
Химическият цех “Полимери ” - Девня, беше приватизиран от “АКБ Форес ” на Николай Банев през 1998 година

ВИЗИТКАТА НА ХАСКОВСКИЯ КАДЪР БАНЕВ

Николай Банев е роден в Любимец. Работил е в завода за релета в Харманли. Бил е комсомолски деятел. През 1981 година стартира щатна работа в Димитровския комунистически юношески съюз (ДКМС), където е до 1988 година като инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на комсомола в Хасково. Общо осем години работи в ДКМС, като заема разнообразни управителни длъжности в Заводски комитет, Общински комитет, Окръжен комитет и Централния комитет на ДКМС. През това време заема и длъжности в редица органи на локалната и централната власт и разнообразни публични организации и придвижвания.

През 1990 година основава една от първите частни компании в България и първата охранителна компания в Хасково.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР