Арестуваният шеф на отдел Наркотици в ГДБОП Цветан Панков и

...
Арестуваният шеф на отдел Наркотици в ГДБОП Цветан Панков и
Коментари Харесай

Арестуваните висши служители на ГДБОП взимали пари от наркобизнеса от години

Арестуваният началник на отдел " Наркотици " в ГДБОП Цветан Панков и шефът на бранша за битка с опиатите Кирил Ванков от години са осигурявали чадър на групи за разпространяване и трафик на опиати против пари. Освен това те са взимали пари, с цел да обезвреждат конкуренцията на този незаконен пазар, както и да дават информация за следствия на хора от наркобизнеса, с цел да могат да избегнат арести. Това разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева в неделя.

Според прокуратурата най-малко три години те получавали подкупи от представители на наркобизнеса. Някои плащали по 50 000 лв. на месец за услугите на служителите на реда. Други разпитани по следствието оповестили, че плащали по 20 000 лв..

За ареста на Панков и Ванков беше оповестено в петък. Той стана по следствие на дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи и на профилираната прокуратура. Акцията докара до обезглавяването на ГДБОП – няколко часа след нея шефът на службата Ивайло Спиридонов подаде оставка. Това направи и зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Георги Арабаджиев. Главният прокурор Иван Гешев дефинира акцията като невиждана.

В неделя от държавното обвиняване обясниха, че двамата висши чиновници от ГДБОП са работили с още един служител на реда - контрольор от бранш " Престъпления с транспортни средства " в " Криминална полиция ". Той играел ролята на касиер-счетоводител на групата. Четвъртият човек в нея не е част от сисетмата на Министерство на вътрешните работи. Той е осигурявал връзката с хората от наркобизнеса.

Според обясненията на прокуратурата, двамата чиновници на ГДБОП са играели положителното и неприятното ченге в схемата с изнудване и приемане на подкупи от хора от наркобизнеса. Подчиненият Ванков изготвял фиктивни информации и сигнали против тях, а шефът му Панков желал пари, с цел да им помогне. Даването на предварителна информация за следствия било едно от направленията на работа на проведената незаконна група, изясни Милева. Това довело до осуетяването на редица интервенции против разпространяването и трафика на опиати у нас и в чужбина, настояват от прокуратурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР