Арестуваната по корупционния скандал гъркиня “пропяАнтонио Пандзери бил агент на

...
Арестуваната по корупционния скандал гъркиня “пропяАнтонио Пандзери бил агент на
Коментари Харесай

Ева Кайли призна за парите и ролята си в „Катаргейт“

Арестуваната по корупционния скандал гъркиня “пропя ”
Антонио Пандзери бил сътрудник на Рабат, а и приближен човек на Париж

И Европейска комисия затъва в далаверата - Жозеп Барел също е обвинен

Арестуваната в Брюксел гъркиня Ева Кайли, която преди седмица бе свалена от поста зам.-шеф на Европарламента поради присъединяване ѝ в корупционния скандал “Катаргейт ”, “пропя ” пред белгийския съдия-следовател Мишел Клез. Съобщавайки за последния ѝ разпит от магистрата, медиите в белгийската столица акцентират, че високопоставената до наскоро дама била признала ролята си на “острие ” в схемата на някогашния италиански евродепутат Антонио Пандзери. Тоест споделила си, че е била главната фигура в убеждаването на депутатите в Европарламента да одобряват решения за отбрана на ползите на Катар и Мароко, против което двете страни ръсели яки подкупи.

Освен това, макар че в първите дни след задържането ѝ Ева Кайли отхвърляше да знае нещо за откритите в дома ѝ и у нейния татко към 750 000 евро, завчера тя признала съпричастността си с съществуването на парите под фамилния покрив.

В разпита белгийските магистрати били открили също по този начин сигурно, че с помощта на виновния си пост в Европарламента, Ева Кайли била схванала авансово за готвения от брюкселската прокуратура арест на Антонио Пандзери и дясната му ръка - нейното гадже Франческо Джорджи, като ги била предизвестила да се избавят. Интересен е фактът, че по начало гъркинята не била в листата на магистратите на лицата за задържане, само че засеченото със специфични средства въпросно предизвестие и откритите от служителите на реда при обиск в дома ѝ стотици хиляди евро предиздвикали Мишел Клез и хората му да я арестуват.

А португалската евродепутатка-социалистка Ана Гомес набеди в изявление за в. “Ла Стампа ” тартора на “Катаргейт ” и неин някогашен сътрудник от Италия Антонио Пандзери, че е сътрудник на специфичните служби на Рабат. Който през целия си престой в Европарламента бил защищавал ползите на Мароко що се отнася до връзките му с Европейски Съюз в енергетиката, риболова и признаването на нелегално окупираната Западна Сахара за негова територия, като едвам в последно време италианецът работел за лъскането на имиджа на Катар. Ана Гомес загатва също по този начин, че Пандзери може би е човек и на Париж, защото негов пръв съидейник в отстояването на идеята на Мароко в Европарламента бил френският евродепутат-социалист Жан Парно. Той пък изобщо не криел връзките си с Рабат, като ги показал на висок глас, нито пък тези със службите на личната си страна. Ана Гомес акцентира още, че всред другите марокански лобисти в Европарламента Антонио Пандзери бил “най-лош ” и “най-перверзно настоящ ”.

За “качествен скок ” на следствието на брюкселската прокуратура на аферата “Катаргейт ” авторитетният римски ежедневник “Република ” дефинира инициираното от магистратите предсъдебно дирене за присъединяване в абсурда и на видни представители на Европейската комисия. И по-специално на служители в нейното “дипломатическо ведомство ”, което управлява испанецът Жозеп Борел. Защото измежду събраните от съдия-следователя Мишел Клез документи изпъквал отчет на белгийските секрети служби, съгласно който “функционери ” на “външното министерство ” на Борел също били забъркани против подобаващи рушвети в нелигитимната поддръжка на Катар и Мароко.

“Република ” акцентира, че в случай че брюкселските магистрати съберат задоволително доказателства за хипотетичната към този момент тяхна теза за интензивно присъединяване на хора на Европейска комисия в корупционния скандал, това щяло да бъде “истински атентат против сигурността на Европа и заплаха за демократичните салда в Европейския съюз ”.

Доста любопитно пък е името, което Мишел Клез и хората му са дали на разледването - “Operation Mezzo ”, което е френско-италианско и може да се преведе като “Операция по средата ” или “до средата ”. С други думи направеното до момента от брюкселската прокуратура може да се счита единствено като начало на разплитането на злокобна далавераджийска паяжина, оплела институциите на европейската власт. Където италианският термин “voto di scambio ”, т.е. сменен избор или дейности на националните избраници за персонална полза, а не в името на техните гласоподаватели, към този момент е достоверен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР