Арестуван е бившият ръководител на разузнаването на и бивш офицер

...
Арестуван е бившият ръководител на разузнаването на и бивш офицер
Коментари Харесай

Първи арест на обвинен от Международния съд за Косово

Арестуван е някогашният началник на разузнаването на и някогашен офицер от (АОК) Салих Мустафа. Това е първият арест на разположение с повдигнато обвиняване пред, потвърдиха от кабинета на Специалния прокурор към Международния съд за военни закононарушения в Косово, заяви МИА.
Мустафа е арестуван по силата на издадена заповед за интернационално търсене и доказан от арбитър обвинителен акт на Специализираните камари, както е формалното название на трибунала.
Арестът е осъществен в, а Мустава е изпратен незабавно за Хага, където ще бъде арестуван в предварителния арест на съда и в най-скоро време ще бъде изправен пред арбитър.
 Хага желае Сърбия да арестува Шешел и да го върне Хага желае Сърбия да арестува Шешел и да го върне
Съдебният съвет на Трибунала за военни закононарушения в Хага изиска от управляващите в Сърбия да арестуват водача на Сръбската радикална празненство...
Съгласно Закона за профилираните камари и Службата на специфичния прокурор, полицията в границите на специфичната прокуратура има правото и задължението да реализира предоставените на косовската полиция пълномощия, в сходство със законите на Косово. Законът планува също, лицето, против което бъде доказано обвиняване, да бъде арестувано въз основа на заповед за търсене или заповед за арест, издадена от Специализираните камари,
Пред локалните медии членове на фамилията на Мустафа обявиха, че карцерът е осъществен от чиновници на ЕУЛЕКС в Косово, които са ги уведомили, че ще го откарат в Хага.
Министерството на защитата удостовери, че Мустава е задържан, само че към момента не разполагат с публична информация, от кого е осъществено задържането.
Салих Мустафа беше интервюиран от прокуратурата на Специализираните камари в Хага през ноември предходната година в качеството му на обвинен като причинител на военни закононарушения.
 Шешел няма да бъде връщан в ареста Шешел няма да бъде връщан в ареста
Съдебният съвет на Хагския арбитражен съд отхвърли настояването на прокуратурата обвиненият Воислав Шешел, който се намира краткотрайно на независимост...
Съдът в Хага, прочут измежду косовската общност като „ Съда за АОК ”, е учреден преди 5 години и в него работят интернационалните прокурори и съдии. Формално активността на институцията стартира през януари 2019 година с разпит на някогашен пълководец на АОК.
Досега повече от 300 някогашни командири и членове на АОК са получили предложения да се явят пред прокуратурата в качеството им на очевидци или обвинени за осъществени военни закононарушения против цивилното албанско и сръбско население в Косово по време на войната със Сърбия.
Сред последните обвинени са двама от създателите и ръководителите на АОК – президентът Хашим Тачи и водачът на Демократическата партия на Косово и досегашен ръководител на Народното събрание Кадри Весели, някогашният началник на Главния щаб на АОК и някогашен министър на защитата Агим Чеку.
Подчертава се, че Мустафа е първият, против който има повдигнато публично обвиняване за осъществени военни закононарушения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР