Арестуваха петима души, участвали във въоръжена престъпна група за незаконна

...
Арестуваха петима души, участвали във въоръжена престъпна група за незаконна
Коментари Харесай

Арестуваха шефовете на горското в София и Своге

Арестуваха петима души, взели участие във въоръжена незаконна група за противозаконна сеч. Сред задържаните е шефът на Регионална организация по горите - София, който е началник на групата, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.
Арестуван е и шефът на горското в Своге.

Останалите членове на групата също са длъжностни лица, посочи наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев. Той уточни, че по делото са събрани голям брой доказателства, че те са взели участие директно в добиването на извънредно огромно количество противозаконен дървен материал.

Групата е съществувала от 2014 година, като единствено в границите на тази година е продала дървесина на стойност 250 000 лв..

Съответните шефове са правили голям брой тежки закононарушения – директно са се намесвали по констатации на други контролни органи от Изпълнителната организация по горите, касаещи незаконната активност на групата, извънредно жестоко са отстранявали конкуренцията си, както в законната, по този начин и в противозаконната част от активността си.

Групата е правила умишлени палежи на имущества на хора, пробвали да подават сигнали против тях. Стреляно е и по къщите на тези хора.

Групата е била въоръжена. Използвали са боязън и насила във връзка с локалните хора, добави още прокурор Кънчев.

При осъществените претърсвания е открито, че двама от членовете са държали пет огнестрелни оръжия и характерни капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и огромна сума пари.

В хода на следствието е открито, че за директната активност групата е привличала обществено слаби хора, на които е обяснявано, че правят законна сеч. Използвали са неистинен горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени чиновници.

По думите на заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев информация за незаконната активност е постъпила през май. В хода на подхванатите оперативни дейности са събрани данни за проведената незаконна група, както и за длъжностните лица – участници в нея, които са възприели горския фонд като бащиния и са работили без да се преценяват с каквито и да било правила.

Придобитата противозаконна дървесина е осъществена на територията на Софийска област, както и на територията на Банско, в хранилища за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети и дървесина, на територията на които са открити десетки кубици нелегално добита дървесина. Паралелно с това се продавани и дърва за огрев на частни лица, изясни още ст.комисар Темелакиев.

Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура да внесе претенции в Специализирания съд за " задържане под стража " на четирима от арестуваните при акцията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР