Арестуваха петима души, участвали във въоръжена престъпна група за незаконна

...
Арестуваха петима души, участвали във въоръжена престъпна група за незаконна
Коментари Харесай

Арестуваха шефа на регионална дирекция по горите, водил въоръжена група за незаконна сеч

Арестуваха петима души, взели участие във въоръжена незаконна група за противозаконна сеч. 

Сред задържаните е шефът на Регионална дирекция по горите - София, който е началник на групата, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. 

Останалите членове на групата също са длъжностни лица, посочи наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев. Той уточни, че по делото са събрани голям брой доказателства, че те са взели участие директно в добиването на извънредно огромно количество противозаконен дървен материал.

Групата е съществувала от 2014 година, като единствено в границите на тази година е продала дървесина на стойност 250 000 лв..

Съответните шефове са правили голям брой тежки закононарушения – директно са се намесвали по констатации на други контролни органи от Изпълнителната организация по горите, касаещи незаконната активност на групата, извънредно жестоко са отстранявали конкуренцията си, както в законната, по този начин и в противозаконната част от активността си.

Групата е правила умишлени палежи на имущества на хора, пробвали да подават сигнали против тях. 

Групата е била въоръжена. Използвали са боязън и насила във връзка с локалните хора, добави още прокурор Кънчев.

При осъществените претърсвания е открито, че двама от членовете са държали пет огнестрелни оръжия и характерни капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и огромна сума пари.

В хода на следствието е открито, че за директната активност групата е привличала обществено слаби хора, на които е обяснявано, че правят законна сеч. Използвали са неистинен горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени чиновници.

По думите на заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев информация за незаконната активност е постъпила през май. В хода на подхванатите оперативни дейности са събрани данни за проведената незаконна група, както и за длъжностните лица – участници в нея, които са възприели горския фонд като бащиния и са работили без да се преценяват с каквито и да било правила.

Придобитата противозаконна дървесина е осъществена на територията на Софийска област, както и на територията на Банско, в хранилища за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети и дървесина, на територията на които са открити десетки кубици нелегално добита дървесина. Паралелно с това се продавани и дърва за огрев на частни лица, изясни още ст.комисар Темелакиев.

Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура да внесе претенции в Специализирания съд за " задържане под стража " на четирима от арестуваните при акцията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР