Арестуваха лидера на най-голямата у нас група за незаконна търговия

...
Арестуваха лидера на най-голямата у нас група за незаконна търговия
Коментари Харесай

Арестуваха могъщ бизнесмен като лидер на най-голямата група за незаконна търговия на „зелено злато”

Арестуваха водача на най-голямата у нас група за противозаконна търговия на „ зелено злато ”-тютюн. Това е ситания за всесилен предприемач в Югозападна България Евгени Хавальов. Преди два дни тежко въоръжени барети от ГДБОП изненадвощо го тръшнали пред огромен магазин в Благоевград. Заедно с него на топло е натикана и цялата му група, която е от 10 индивида, от хаджидимовското село Абланица. Делото се води от спецпрокуратурата.
Въпреки стоманените доказателства, обаче съдът реши да пусне Хавальов под домакински арест. Това изправи косите на антимафиотите, които настояват пред Фрог, че той може да избяга, да притиска очевидци и т. н. Причината да се позволява това е фактът, че Хавальов непрекъснато парадира с контактите си в службите за сигурност и то на доста високо равнище. Другите задържани са пуснати против парични гаранции. Специализираната прокуратурата стачкува мярката пред Апелативен углавен съд.

Заради правосъдните решения, в неврокопско царува суматоха. Коментира се, че десетки очевидци са обезпокоени, тъй като босът Евгени Хавальов е въоръжен и рисков със мощно лоби в полицията и подготвял бягство в Гърция, отбелязва уеб сайтът „ Пиринско”.

При акцията Антимафиотите откриха индустриални пространства край София и Абланица, машини за рязане на тютюн, машини за пакетиране, броячна машина за пари, компютри, телефонни апарати и сим карти, квартира в Благоевград, коли, с които е правена логистиката, огромно количество тютюн, пликове на спедиторска компания за превозване на пратките.

Групата е работила близо 7 години на територията на ОД на МВР-Благоевград и ощетявала страната с близо 400 000 лева данък на месец. Над 150 колета дневно са изпращани на разнообразни адреси в цялата страна по спедиторска компания, като цената на 1 кг. тютюн е сред 30-40 лв. от сорта Верджиния и Марлборо.

Как работила групата съгласно прокуратурата:

Ръководителя на групата Евгени Хавальов осигурявал финансов запас и тютюн от цехове в Пловдив и Пазарджик. Парадирал, че имал контакти със чиновници на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, както и полицейски чедър от РУП-Гоце Делчев, един пансиониран шеф от полицейската система, двама настоящи служители на реда от 01 РУП-Благоевград и чиновници на ОДМВР-Област София.

Най-основният чиновник във компанията е брачната половинка на Хавальов - Сузана, която когато и да е на денонощието е получвала поръчки и изпращала по мейла завката на компютара до цеха в село Кътина, столичния регион „ Нови Искър “.

Всеки ден от Благоевград са пътували най-приближените хора на Хавальов. В регионалния център наели квартира в кооперация и гараж, където криели автомобила, с който пътували до с. Кътина, столичния регион „ Нови Искър “ и с Равно поле, Община Елин Пелин.

От елинпелинското село Равно поле взимали авансово подготвен нарязан тютюн, където го транспортирали до пакетажният завод в с. Кътина. Там се опаковал тютюна в кашони и пликове на спедиторска компания и се изпращали по адреси подадени от мейла на брачната половинка на Хавальов. Парите се прибирали с натрапен платеж по спедиторската компания, където можеби има забъркан чиновник, който изпращал парите до ръководителя по рейсовете пътуващи по трасето София - Благоевград - Банско - Гоце Делчев.

Припомняме, че преди няколко дни в Гоце Делчев имаше грубо ликвидиране, където ексфутболистът Марио Метушев закла приятеля си " Дзъмбо " поради тютюнева спекулация. Бяха запалени автомобил и трактор на чиновници на Министерство на вътрешните работи в община Хаджидимово. Под сурдинка се разяснява, че има финансов скандал сред ченгетата и боса.

В хода на следствието било открито, че в групата съществена роля са играли още бащата на Хавальов-Баадни, който превозвал стоката и брат му-Баадни, зает в рязането на тютюна. Сред арестуваните са Абдурахим Шамов, като неговата задача била да чисти и пакетира стоката, както и Ферад Конедарев. Според прокуратурата той чистил и пакетирал тютюна.

Сметка:

Печалбата на месец за Хавальов възлизала на 200 бона, сочат анализите на обвиняването. 1 кг. тютюн се изкупувал за 6-7 лева С цялата следваща обработка цената скачала на 10 лв. най-много. До крайния консуматор цената скачала на 35 лева за кг. Докато ченгетата наблудавали групата, за два месеца били осъществени над 500 поръчки, приблизително сред 2 и 5 кг всяка.

Бизнес:

Задържаният Хавальов развива мощен бизнес в района. Изкупува пощенски станции като бял самун. Взел е и горния етаж на кметството в Абланица. Отделно има газстанции и бензиностанции. Поддържа големи площи лозя. Къщата му наподобява на имение, което непрекъснато от години се ремонтира.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР