Арестуваха компютърен специалист, показал пробив в електронната система на община

...
Арестуваха компютърен специалист, показал пробив в електронната система на община
Коментари Харесай

Арестуваха компютърджия, показал пробив в системата за записване в детските градини

Арестуваха компютърен експерт, посочил пробив в електронната система на община Стара Загора , заяви БНР, базирайки се на неговия юрист Емил Георгиев. Арестът е станал в петък, 28 юни 2019 година

Компютърджията Петко Петков е показал пробива и опцията да се източат персоналните данни на всички жители . Тази проява станала причина да бъде спряна системата за записване в учебни заведения и детски градини в общината .
 В Община Бургас тестваха
В Община Бургас тестваха " родител А " и " Б " на формуляр за първокласници

След сигнал от Борислав Цеков формата бе изменена

Полицаите разпитвали компютърния експерт по отношение на клип, оповестен в обществените мрежи. На него той демонстрира по какъв начин посредством системата за записване в детските образователни заведения може да се доближат данните на 235 000 поданици на Старозагорска област .

Адвокатът на арестувания Петков твърди, че той единствено е алармирал за казуса . " Проблемите са другаде. Те не са в това, което той е направил. Проблемите в най-голяма степен са в тези, които са градили тази софтуерна архитектура и явно са позволили една сериозна накърнимост ", сподели бранителят на компютърджията.

Системата е създадена от " Информационно обслужване " АД , които са известени за пробива. До този миг няма нито мнение, нито отговор, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той упорства компанията, която брои гласовете за изборите, да в профил казуса за своя сметка.

" Трябва да го отстранят за лична сметка и понесат отговорност пред Община Стара Загора по тази причина, че са ни дали беззащитен програмен продукт ", сподели Тодоров.

По случая е формирано досъдебно произвеждане против незнаен причинител за противоправно добиване на информаци я. Прокуратурата би трябвало да реши дали да повдигне обвиняване против Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР