Арестите в Държавната агенция за българите в чужбина не ме

...
Арестите в Държавната агенция за българите в чужбина не ме
Коментари Харесай

Бившият зам.-министър на правосъдието Илия Ангелов: Арестите в ДАБЧ не ме изненадват

Арестите в Държавната организация за българите в чужбина не ме изненадват. Те са естествено продължение на цялата политика на ДАБЧ през годините на издаването на задгранични паспорти и придобиване на българско поданство. Това сподели пред БТВ Илия Ангелов, някогашен зам.-министър на правораздаването в кабинета “Орешарски ”.

През 2014 година в позицията си на зам.-министър той подава сигнал до прокуратурата за нередности в организацията.

Той изясни, че откакто е оглавил Съвета по българско поданство, е забелязал скока на укази, издадени за български жители. „ През 2001 година са издадени общо 940 указа, през 2009 г.стават 8911, 2010 година – 14 828, 2011 година – 18 319, 2012 година – 17 000, и 2013 година падат на 7701 ”, уточни той. Впечатление му направила и непълната документи.

„ Наред с молбите, които представяха кандидатстващите за българско поданство, те трябваше да показват и документ, удостоверяващ българско поданство. Този документ се издава от Държавната организация за българите в чужбина, само че има изискване, че това би трябвало да е подкрепено с обстоятелства и условия, т.е. това българско поданство трябваше да се потвърди. От ДАБЧ обаче представяха единствено акт за раждане и нотариално заверена декларация за българско съзнание ”, сподели още Ангелов.

Той означи, че в разногласието сред вицепремиера Красимир Каракачанов и Катя Матева, някогашен чиновник в Министерството на правораздаването, изпращала сигнали до ДАНС и прокуратурата, е на страната на Матева.

Според Ангелов не са правилни обвиняванията, които Каракачанов хвърля върху нея, че еднолично е прекратявала преписки и е серпантина документи за българско поданство. „ Съветът по българско поданство взема решение предвид на предоставената документи дали всичко е редно или неправилно. Ако всичко е тъкмо, приема позитивни стъпки за информиране на президентството за издаване на декрет ”, посочи някогашният зам.-министър.

По думите му разногласието се задълбочава, а абсурдът надвишава българските граници. „ В четвъртък в Сърбия за задържани четирима души, които са упрекнати в проведена незаконна група за издаване на удостоверения за български генезис, двама от които са българи. От тук нататък коментарът е непотребен, всеки да получи заслуженото си след способеното следствие на органите ”, съобщи Ангелов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР