Арестите подчертават нарастващата „криминализация“ на ЛГБТ+ хората във Венецуела

...
Тридесет и трима души бяха арестувани на популярно място сред
Коментари Харесай

Тридесет и трима души бяха арестувани на популярно място сред ЛГБТ+ общността във Валенсия, Венецуела на 23 юли. След ареста имената, снимките и личните карти на хората бяха споделени в медиите и онлайн. Откакто бяха освободени, те все още чакат съдебни процедури. Венецуелските асоциации осъдиха това, което виждат като нарастваща тенденция на „криминализация“ на ЛГБТ+ лица и институционализирана хомофобия във Венецуела.

На 23 юли полицията арестува 33 души в Avalon Man Club, частна сауна и спа център, посещаван от ЛГБТ+ общността във Валенсия, в северния венецуелски щат Карабобо. Твърди се, че операцията е извършена след анонимен сигнал.

Хората са отведени в полицейския участък, където са снимани наредени до стена. Полицията е снимала вещите им, включително документи за самоличност, мобилни телефони и презервативи. Тези изображения бяха споделени в местните медии и в социалните мрежи, като самоличността им не беше редактирана. Имената и възрастта им също бяха споделени публично.

„Полицията и местните медии ги стигматизираха и криминализираха“

Хау Рамирес е директор на SOMOS, движение, работещо за правата на сексуалните малцинства във Венецуела.< p>

Тези 33 души бяха арестувани произволно, без съдебна заповед или заповед за обиск. Нещо повече, след това полицията и местните медии разпространиха лична информация за тях и обявиха, че един от тях има ХИВ, за да ги стигматизират, криминализират, да създадат впечатлението, че са опасни за обществото и по този начин да оправдаят нарушаването на техните права. Първоначално дори се говореше, че участват в оргия и снимат порнографски сцени...

Редица журналистически организации също критикуват начина, по който някои медии са се отнесли към случая, като са възприели цялата информация предоставена от полицията.

В Twitter Националният колеж на журналистите (CNP) заяви, че „възпроизвеждането на информация, която заклеймява и очерня замесените хора“ е „нарушение на човешките права“ и посочи че медиите трябва да "уважават презумпцията за невиновност и да защитават самоличността на всеки, обвинен в незаконни действия".

Обвинени, наред с други неща, в непристойно поведение

На 26 юли 33-мата души бяха отведени в съда във Валенсия. Съдът потвърди три обвинения, повдигнати от прокуратурата срещу тях: за непристойно поведение – престъпление, което се наказва с няколко месеца затвор, както и за незаконно сдружаване и шумово замърсяване. В края на заседанието 30 от тях бяха освободени, но със задължението да се явяват на властите на всеки 30 дни.

На 2 август бяха освободени и останалите трима – собственикът на заведението и двама служители. Те също трябва да докладват на всеки 30 дни.

Но нещата не свършват дотук. Обвиненията срещу тях не са отхвърлени въпреки исканията на активисти. На 1 август прокурорът обяви, че е възможно делото да бъде прекратено.

„Настоящата ситуация създава правен прецедент“

Хау Рамирес продължи: 

Между януари 2021 г. и декември 2022 г. документирахме 11 произволни ареста на ЛГБТИК+ хора, извършени от силите за сигурност. В четири случая те са били придружени с изнудване, физическо, вербално и психологическо насилие и изтезания. Имаше и четири полицейски нападения в ЛГБТИК+ съоръжения за отдих в Каракас, Маракайбо и Мерида.

Така че случаят с 33-мата арестувани не е първи. Но в предишни случаи хората са били освобождавани след няколко часа, без да бъдат докладвани в полицията или обвинени в нарушение. В случая лицата са останали в ареста дълго време, без никакво основание, а обвиненията срещу тях са неясни и съмнителни.

Следователно считаме, че настоящата ситуация създава правен прецедент. Не сме виждали нещо подобно във Венецуела от края на 90-те години. От началото на този случай полицията и съдебната система действаха по хомофобски начин, с цел криминализиране на ЛГБТИК+ хората.

Тази ескалация на репресиите е заплаха за основните права и сексуалните и личните свободи на всички във Венецуела.

По-тесни връзки между властите и евангелистите

За Хау Рамирес тази репресия върви ръка за ръка с „намесата на ултрарелигиозни групи и техния догматизъм в държавните институции“ . Той цитира няколко примера:

През 2019 г. президентът Николас Мадуро създаде Национален ден на евангелския пастор. През 2022 г. синът му беше назначен за вицепрезидент по религиозните въпроси в Обединената социалистическа партия на Венецуела, нова позиция. През 2023 г. Николас Мадуро създаде и програмата „Моята добре оборудвана църква“ [Бележка на редактора: оборудване на евангелски групи със седалки, вентилатори, микрофони и т.н.].

Николас Мадуро наскоро се сближи връзки с определени евангелски сектори, които са много активни в противопоставянето на правата на ЛГБТ+ общността. През юли правителството реши, че религиозните групи ще бъдат консултирани относно всяка законодателна инициатива, включваща семейството. Това сближаване е част от "политическа стратегия" с оглед на 2024 г. и президентските избори, според испанския ежедневник El País.

ЛГБТ+ общността във Венецуела се бори от години срещу дискриминацията и за достъп до равни права, включително брак за всички. През март 2023 г. съдилищата отмениха разпоредба, която предвиждаше присъда затвор между една и три години за военнослужещи, обвинени в „неестествени сексуални действия“.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР