Арестите на бул. Г. М. Димитров“ 42 и ул. М-р

...
Арестите на бул. Г. М. Димитров“ 42 и ул. М-р
Коментари Харесай

От Министерство на правосъдието разкриха има ли право Иванчева да се оплаква от условията в ареста

Арестите на бул. „ Г. М. Димитров “ 42 и ул. „ М-р Г. Векилски “ 2 дават отговор на изискванията за престояване на арестувани лица, в сходство със Закона.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването по отношение на постъпили запитвания, отнасящи си до изискванията и реда в ареста на ул. „ Майор Г. Векилски “, Областна работа „ Изпълнение на наказванията “ - София, която управлява и управлява осъществяването на мярката за неотклонение „ Задържане под стража “ на територията на град София и София-област. Запитванията идват във връзка жалбите на някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, написа Блиц. 

От Министерството прецизират, че карцерът на бул. „ Г. М. Димитров “ 42 и карцерът на ул. „ М-р Г. Векилски “ 2 са съобразени и дават отговор на изискванията за престояване на арестувани лица, в сходство с чл.43 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (ЗИНЗС). Всички арестувани лица в двата ареста са сложени в идентични условия за престояване, които са нужни за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достолепие.

Според Министерството, спалните пространства (килии) в арест „ М-р Г. Векилски “ 2 са еднотипни като създаване и съоръжение. Те дават отговор на условията за минимална жилищна повърхност от 4 кв. м. в спално помещение за всяко арестувано лица и са оборудвани със независими кревати за настаняване, железни маса и столове, железни шкафчета за предпазване на позволени движимости и предмети. Във всяка килия има достъп до дневна светлина посредством два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до пресен въздух се реализира посредством железни клапи. Във всички спални пространства се обезпечава изкуствено осветяване – непрекъснато и аварийно. Изградена е аспирационна система, която обезпечава непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите пространства. От Министерството на правораздаването показват, че всички пространства разполагат със личен хигиеничен възел с непрестанен достъп до течаща вода. Санитарният възел е обособен от останалата част на килията с солидна преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава опция хигиената в помещението да се поддържа на нужното равнище.

Хигиената в килиите се поддържа от арестуваните под стража лица, на които се дават нужните препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и други На всяко арестувано лице минимум два пъти седмично се обезпечава време за къпане. Всекидневно, при тяхно предпочитание, се обезпечава достъп до топла вода за хигиенизиране на пространствата, в които обитават, персонален тоалет и пране на облекла и долни дрехи, както и други потребности по тяхно искане. Всяко арестувано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти дневно от Затвора - София. Храната дава отговор на наредбите на ЗИНЗС, съгласно които следва да е задоволителна по химически и калориен състав, според таблици, одобрени от министъра на правораздаването, съгласувани с министъра на опазването на здравето и министъра на финансите. За потребностите на арестуваните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена опция с персонални средства да пазарят хранителни и битови артикули по желание.

Задържаните под стража лица могат да получават хранителни колета и други позволени движимости по време на рандеву, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни артикули и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на инспекция от надзорно-охранителния състав на ареста. В двата ареста се обезпечава всекидневен престой навън на арестуваните лица през светлата част на денонощието. В ареста на ул. „ М-р Г. Векилски “ 2, престоят навън се реализира в обособени три обособени заграждения във вътрешния двор на ареста, с повсеместен достъп до външна среда с директна слънчева светлина, натурален достъп и циркулация на пресен въздух, гимнастически уреди. Задържаните под стража лица имат право на телефонни диалози за времето от 08:30 часа до 17:00 часа на избраните за задачата места - престой навън и арестните коридори. Обискът на арестуваните лица и претършуване на пространствата, според ЗИНЗС, се прави планово и изключително при съществуване на учредения за разкриване на неразрешени движимости и предмети. Обискът на арестуваните лица се прави от длъжностни и поемни лица от същия пол, по метод, който не уронва достолепието на арестуваните лица.

Към двата ареста има самостоятелен Медицински център, който реализира здравна помощ и грижа за всяко арестувано лице. Центърът се състои от шеф, който се намира в ареста на ул. „ М-р Г.Векилски “№2, доктор ординатор, отговарящ за арестуваните лица в ареста на бул. „ Г. М. Димитров “ 42, доктор по дентална медицина, който обслужва арестуваните лица от двата ареста, фелдшер и здравна сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и кожен лекар, които реализират съвещания на място, без да е належащо в допълнение извеждане на арестуваните лица. На арестуваните лица всяка седмица се реализира амбулаторен медицински обзор. При незабавна нужда, прегледът е неотложен. Задържаните лица при нужда и по подобаващ законоустановен ред биват настанявани за лекуване във външни болнични заведения. Всяка тъжба и сигнал на арестувано в ареста лица се ревизира от административен началник. За последните шест месеца в ареста на ул. „ М-р Г. Векилски “ 2 са постъпили 109 тъжби и сигнали единствено от три арестувани лица с искания по отношение на битовите условия в ареста. Задържаните лица са известени по надлежния ред за резултатите от инспекциите.

Проверки се правят и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правораздаването. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР