Арестът на висш служител на технологичния гигант Huawei в Канада,

...
Арестът на висш служител на технологичния гигант Huawei в Канада,
Коментари Харесай

Трус в световните борси след ареста на финансовия директор на гиганта Huawei в Канада

Арестът на върховен чиновник на софтуерния колос Huawei в Канада, по поръчка на Съединени американски щати, предизвика ново напрежение на международните тържища. Това е следващ трус на фондовите тържища предвид на опасенията за спомагателна ескалация на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин.
Азиатските акции и американските фондови фючърси се оказаха под нов мощен напън от продажби по време на търговията във вторник вследствие на новината за ареста на почитан чиновник на китайската компания за телекомуникационно съоръжение Хуавей (Huawei).

Финансовата директорка на китайския софтуерен колос Huawei - Мън Ванчжоу е била задържана на 1-ви декември в Канада по искане на Съединени американски щати поради съмнения, че е нарушила американските наказания против Иран, съобщи Ройтерс. Съединените щати желаят тя да бъде екстрадирана.

Китайските управляващи реагираха гневно, като представителят на китайското посолство в Канада изиска освобождението на финансовия шеф на Huawei. " По молба на американската страна канадската страна арестува китайски жител, който не нарушава никакъв американски или канадски закон ", се споделя в изказване на китайските управляващи. От самата компания Huawei обявиха чрез Туитър, че " не са наясно с каквото и да било непозволено отношение от страна на госпожа Мън ".

Новината пристигна в миг, когато президентите на Съединени американски щати и Китай се споразумяха да бъдат възобновени комерсиалните договаряния сред двете водещи международни стопански системи в границите на идващите 90 дни, като през този тримесечен интервал няма да има двустранно в допълнение налагане на нови митнически цени. Арестът в Канада на финансовата директорка на Huawei по поръчка на Съединени американски щати обаче предизвика ново напрежение на международните финансови пазари, защото слага под въпрос сполучливия излаз на комерсиалните договаряния сред Вашингтон и Пекин.

След новината за ареста, фючърсите на показателя DJIA се сринаха с към 300 пункта (понижение с 1,17%), фючърсите на необятния показател S&P500 се намалиха с 1%, а на софтуерният показател Nasdaq 100 - с към 1,37%. Това допуска ново напрежение при старта на търговията на Уолстрийт по-късно през днешния ден, откакто във вторник и трите съществени американски фондов показателя се сринаха с над 3%, а през вчерашния ден (сряда) американските финансови пазари бяха затворени за Деня на народен печал в респект на умрелия на 30-ти ноември 41-ви американски президент Джордж Буш-старши.

Инвеститорите на китайските и на останалите азиатски тържища също реагираха доста отрицателно на новината за ареста на финансовия шеф на софтуерния колос Huawei. Индексът Shanghai Composite се намали с 1,68%, а по-малкият китайски показател Shenzhen Composite - с 2,17%. Индексът Hang Seng пък загуби 2,47% от цената си, южнокорейският Kospi се намали с 1,55%, а японският показател Nikkei - с близо 2 на 100.

Европейските пазари на акции също започват днешната търговия със солидни спадове, като общият европейския показател Stoxx Europe 600 се намалява с 1,3%, немският DAX 30 - с 1,62%, френският CAC 40 - с 1,53%, италианският MIB - с 1,24% и английският FTSE100 ­- с 1,23%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР