Арестът на Нури Гьокхан Бозкир беше обявен миналата седмица по

...
Арестът на Нури Гьокхан Бозкир беше обявен миналата седмица по
Коментари Харесай

Турция отвлече човек, който навярно е бил заплаха за Ердоган

Арестът на Нури Гьокхан Бозкир беше разгласен предходната седмица по малкия екран персонално от президента Ердоган. А всички в Турция знаят, че щом президентът персонално афишира нещо по малкия екран, значи въпросът е доста значим за него самия. Малцина в страната бяха чували до тогава името на Бозкир. Кой е този човек?

Информациите, с които Дъждовни води разполага, демонстрират, че Нури Бозкир е осведомител, разкрил тайните оръжейни доставки на Турция за спешни региони по света. Мнозина считат, че той съставлява опасност персонално за президента Ердоган: отвлеченият оръжеен търговец е играел значима роля в загадка мрежа, доставяла оръжие в Сирия и Либия. Това са били незаконни оръжейни покупко-продажби, които непременно е трябвало да бъдат държани в загадка, тъй като са били доста доходни за турското държавно управление. Бившият боец от елитните елементи, станал по-късно оръжеен търговец, очевидно е бил спретнат, с цел да му се попречи да прави нови разкрития. Президентът Ердоган разгласи по малкия екран, че мъжът е бил за държан от турските секрети служби МиТ в Украйна и трансфериран в Турция.

Как Бозкир стана рисков

Бозкир стана рисков за турското държавно управление, откакто стартира да приказва пред украинския информативен портал Strana - да вземем за пример за това по какъв начин по предписание на турската страна е купувал оръжие в страни от Източна Европа, което турските секрети служби по-късно са доставяли на ислямистки размирен групи в Сирия. Става въпрос за общо 50 доставки на оръжие на стойност от няколкостотин милиона $. В продължение на години покупко-продажбите вървели чудесно за Бозкир. Когато обаче решил самичък да продава оръжие на Сирия, турската полиция спряла негова доставка, а самият Бозкир се укрил. Това наложило негови другари от МиТ да го изведат от страната посредством загадка интервенция.

В Украйна той изискал политическо леговище, защото се страхувал, че Турция може да се обърне против него, въпреки че доста от оръжейните интервенции, в които той е взел участие, са били утвърдени от държавното управление. След като Бозкир подал молба за леговище, Турция се обърнала към Интерпол с искане да бъде издирен и арестуван с „ алена бюлетина “ – по отношение на убийството на турския академик Неджеп Хаблемитоглу през 2002 година. Това закононарушение си остава неразкрито и до през днешния ден, само че в „ алената бюлетина “ Турция се базира на двама очевидци, които си спомнили, че са видели Бозкир покрай мястото на покушението. Украинският юрист на Бозкир сподели пред Дъждовни води, че счита доказателствата за доста съмнителни. По думите на юриста Роман Денисюк те по никой метод не потвърждават присъединяване на неговия клиент в убийството на професора.

Нури Гьокхан Бозкир не е изолиран случай: също и други информатори за секрети оръжейни покупко-продажби на Турция са имали сходна орис. Най-известният подобен случай е с турския публицист Джан Дюндар, който през 2015 година разгласява видео за турски оръжейни доставки за Сирия. Впоследствие той беше арестуван и упрекнат в издаването на държавна загадка. На косъм се отърва от опит за нападение след едно правосъдно съвещание. След това той избяга в чужбина и беше наказан задочно на 27 години затвор. Базираната във Вашингтон правозащитна организация Freedom House е документирала от 2014 година насам минимум 58 участия на Турция в сходни отвличания на жители. В неин отчет от 2021 година се споделя, че броят на хората, търсени с интернационална заповед по искане на Турция, е повишен доста през последните години, и че Турция употребява „ алената бюлетина “, с цел да се разправя с критици на властта.

Украйна направи подарък на Турция?

За отвличането на Бозкир се разбра седмица преди държавното посещаване на турския президент Ердоган в Украйна и в миг, когато Киев интензивно търси интернационалните сътрудници по отношение на надвисналата опасност от Русия. Експерти считат, че Киев е податлив на отстъпки пред свои съдружници против поддръжка в сегашната рецесия. Особено откакто сътрудници като Германия взеха решение да лимитират своята помощ за Украйна до изпращането на каски.

" Турция е ключ към Босфора, също така има най-хубавия военноморски флот измежду граничещите с Русия страни, споделя за Дъждовни води Густав Гресел, старши специалист в Европейския съвет за външни връзки. Затова за Украйна е доста значимо да завоюва Турция на своя страна, добавя той. Може би и това е повода украинските сили за сигурност да са помогнали, или най-малкото да са си затворили очите за отвличането на Бозкир от турските секрети служби, счита неговият юрист. „ Украйна е решила да направи този подарък на Турция “, споделя Роман Денисюк.

Автор Сандра Петерсман
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР