Арестът на журналиста Димитър Кенаров, който беше задържан и бит

...
Арестът на журналиста Димитър Кенаров, който беше задържан и бит
Коментари Харесай

Съдът: Димитър Кенаров е арестуван незаконно, имало е полицейско насилие срещу него

Арестът на журналиста Димитър Кенаров, който беше арестуван и обичай на антиправителствения митинг от 2 септември 2021 година, е противозаконен. Това приема Софийският областен съд, който при започване на февруари 2022 година постановява решение по проблема. Нещо повече – в дейностите на служителите на реда има данни за закононарушение, предава Дневник.

На 4 февруари 2022 година Софийският областен съд афишира фактическото задържане на Димитър Кенаров, траяло над 5 часа в нощта на 2 против 3 септември 2020 година, за нелегално. В решението съдът обръща внимание на обстоятелството, че съгласно показаната от Министерство на вътрешните работи книга за пропускателния режим Димитър Кенаров е бил записан като поканен от дежурния от 3 часа сутринта до 3:45 часа. " При изискване че процесуалните закони изискват дейности да се извършат в светлата част на денонощието, поражда състоятелен въпрос какво тъкмо се случва в 05 районно управление (на МВР) Столична дирекция на вътрешните работи през дребните часове на нощта и все по покана ", приема арбитър Яна Димитрова.
Съдът гледа делото за ареста и побоя на журналиста Димитър Кенаров от митингите
Днес ще се състои следващото съвещание по делото против ареста на Димитър Кенаров. Той беше арестуван при започване на септември предходната год...
Прочети повече
" Съдът не намира за нужно да се стопира повече на тази явно формирани за да се скрие обективната истина с документи, и то по подобен афектиран както за съставителите ги, по този начин и за тези, които ги четат, метод. Съдът акцентира, че стореното " с изключение на съдържащо данни за закононарушение по Наказателния кодекс сочи на отчайваща липса единствено на професионализъм, а въобще на някаква връзка с естествената човешка активност ", е записано още в решението на съда. " По делото липсват доказателства, дори данни за каквото и да било държание " на журналиста, които да постановат задържането му, приема арбитър Димитрова и акцентира, че такива не се настояват от Министерство на вътрешните работи по делото.

В заключението съдът цитира Декларация на Комитета на министрите на Съвета на Европа, които одобряват, че " офанзивите против публицисти са " изключително съществени нарушавания на човешките права ", тъй като, като се изключи че са ориентирани към съответните лица, само че и лишават другите от правото им да получат информация.

Кенаров беше арестуван от маскирани служители на реда макар отличителни знаци, че е публицист, и обичай, до момента в който отразяваше митинга против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев на 2 против 3 септември 2020 година В началото на октомври 2021 година стана известно, че Министерство на вътрешните работи признава, че против журналиста е използвана мощ и той е бил обичай. Това се разбра от повторна инспекция, назначена от служебния министър Бойко Рашков. Тя е установила " данни за голям брой нарушавания на служебната дисциплинираност от управителни и други чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР - Пловдив, които са предоставени на способените дисциплинарни наказващи органи ". Отделно от това " с оглед наличните данни за осъществено закононарушение от общ темперамент материалите са изпратени на Софийската районна прокуратура ", стана известно тогава от писмо на Министерство на вътрешните работи.

Въпреки това, от държавното обвиняване неведнъж отхвърлят да образуват следствие по случая. Прокурор Юлиан Лефтеров се базира на показанията на служители на реда, събрани в границите на повторната инспекция, назначена от Рашков. Служителите на реда дават " безапелационни сведения, че са го видели да хвърля към служителите на реда разнообразни предмети, че е бил нападателен, отправял е обидни думи и не е извършил полицейските разпоредби ". Прокуратурата обаче не разяснява обстоятелството, че даже Министерство на вътрешните работи не дава доверие на версията на тези служители на реда, откакто е решило, че с дейностите си те са направили дисциплинарни нарушавания. Прокурорът се базира и на показанията на жителя Петър Петров, който бил следил митингите по малкия екран и съгласно който Кенаров бил " подбудител ", " скачал е против служителите на реда " и " не е имал отличителни знаци, че е публицист ". Петров беше написал имейл до Министерство на вътрешните работи ден след митинга. Въпреки че в края на предходната година Върховната касационна прокуратура анулира отхвърли, откакто приема, че в новата вътрешна инспекция по случая са открити нови данни, и връща преписката за ново разглеждане, на 7 януари прокурор Лефтеров още веднъж отхвърля да образува следствие.
Рашков: Нито един от служителите на реда биячи не е притеглен към наказателна отговорност
Нито един от служителите на реда биячи не е притеглен към наказателна отговорност до момента. Това уточни вътрешният министър Бойко Рашков в Народно събрание зарад...
Прочети повече
От " Репортери без граници " още веднъж упорстват за задълбочено следствие, с цел да бъде въздадена правдивост. Международната организация, която следи случая с ареста и побоя над журналиста на свободна процедура Кенаров, приветства решението и приканва вътрешното министерство да не го апелира, се схваща от техен пост в " Туитър ". Случаят е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се афишират случаи на похищения над публицисти.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР