Арборизмът е науката за поддържане на дърветата в градска среда.

...
Арборизмът е науката за поддържане на дърветата в градска среда.
Коментари Харесай

Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива

Арборизмът е науката за поддържане на дърветата в градска среда. А също и специалност, която набира известност в България и има значима задача: грижа за дърветата в града. В Австралия, Нова Зенладия, Съединени американски щати и Германия арборизмът е необятно практикуван. За призванието си, за рисковете и разпоредбите в арборизма, както и за спецификите на работното място беседваме с един от първите арбористи у нас – Димитър Захариев. Той има документ по специалността от Германия и от Полша - там е изучавал освен височинно катерене по дървета, а и биологията и метода на работа по тях.

Арбористът (произходът на думата идва от латинското наименование за дърво: arbor) би трябвало доста добре да владее техниките за катерене и втурване на алпинистите, да пази баланс по характерен метод, до момента в който прави главния си ангажимент: да се грижи и избавя дърветата към нас. Този тип катерене е едно от най-сложните, споделя Димитър Захариев.

 Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива
© Личен списък

Защо градските дървета би трябвало да се поддържат? Има ли разлика в метода с грижата за дърветата в гората?

– Най-важното е дърветата в града да се поддържат, с цел да са безвредни за хората.
Горските чиновници работят в доста по-големи мащаби - на макро равнище, би трябвало да поддържат големи пространства с дървета и да се грижат за благосъстоянието на гората. Там концентрацията на хора е доста дребна и не е толкоз значимо дали има изсъхнал клон, който заплашва някого. Но в града нещата са разнообразни, тъй като в случай че вие минавате с детето си всеки ден под това дърво или паркирате там колата си, ви визира директно то да е безвредно.

В града ценим и естетическата хубост на дърветата. Арбористът се образова да се грижи за едно дърво от самото му засаждане. Обичайно той го засажда, грижи се за него и го оформя до момента в който пораства и с годините се грижи за него и като огромно. На Запад тази специалност постоянно има наследствена последователност.

Какви типове дървета е добре да се садят в града?

– Ясени и чинари са доста подобаващи. А също и дъбове, те са извънредно здрави и постоянни, също така са и доста красиви. Нашите надпревари по катерене ги организираме навръх такива дървета - обширни.

 Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива
© Личен списък

В България вие като арбористи с кого работите – с общини или с частни лица?

Реално главните ни клиенти са частни лица. Те са виновни за дърветата в двора си, за сигурността на останалите в прилежащите дворове. Все повече към нас се обръщат освен за унищожаване, само че и за поддръжка. До скоро главната ни работа - 90% да кажем, беше обвързвана с унищожаване.

 Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива
© Личен списък

Но нали притежателите нямат право да вземат решение да отстраняват дърво в двора си?

– Имат право единствено с позволение на общината, която преценя дали дървото заплашва сигурността на жителите. Срещал съм доста позволения, само че и доста отводи от страна на общината. Практиката е да отиде дипломиран еколог, който да реши дали би трябвало или не дървото да се реже. И това става макар желанията на притежателя.жСанкциите за рязане без позволение са доста огромни – от 3 до 5 хил.лв. – освен за притежателя, само че и за този, който е отрязал дървото.

Ние отхвърляме да режем дърво без позволение от общината, не бих поел риска чисто административно и финансово. Хората би трябвало да внимават какво засаждат и да се съветват със експерти. Ние също правим и предварителна експертиза, изследваме дървото.

А Столична община обръщат ли се към вас и защо?

– От Столична община нормално се обръщат към нас, когато има проблем с съответно дърво. Ние имаме доста рекомендации, само че общините имат малко финансови благоприятни условия. Арборизмът е високо рискова специалност и е доста скъпо платена, освен като възнаграждение за труда, а и за възнаграждение на разноските.

Общините ни търсят, когато нещата са в действителност съществени. Напоследък диапазонът им се уголемява, търсят ни при комплицирани дървета. С една от столичните общини работим в този момент по на половина изкоренено иглолистно дърво във вътрешен двор, което е наклонено, и по него катерач не може да се изкачи. Оказа се, че няма друго решение, би трябвало да бъде отстранено., наеха ни като реализатор по премахването му, тъй като е извънредно рисково. При иглолистните е особено кореновата система да е разширена, без централен корен. Така при по-силен вятър и сняг се случва постоянно да се накланят на една страна и дървото става несигурно.

Това дърво е показателно за ролята на арборизма. То е посадено на място, неуместно за него. Между доста здания, се е мъчело да доближи до светлина и е израснало доста високо, което го е направило несигурно. Този неверен избор на дърво в града е основал изключителни механически усложнения, високи финансови разноски за премахването му и ужасно предизвикателство за нашите благоприятни условия. Точно тук се намесва арборизмът - в случай че при засаждането общината се беше съветвала с нас, щяхме да ги посъветваме да не го садят там.

 Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива
© Личен списък

Все повече се обръщат към нас и към наши сътрудници от Асоциацията на арбористите, когато има потребност от поддръжка на паркове. Държавата от ден на ден се пробва да се грижи за сигурността на жителите. След последния случай с жертва от паднало дърво, имаше огромна самодейност от страна на Йорданка Фандъкова.

Как работите със Столична община и другите общини?

– В България няма нормативни документи за нашата работа – както за биологичната, по този начин и за софтуерната страна на работата. Затова от Столична община се доверяват на нашите задгранични документи, което като първи стъпки е вярно.

Ние имаме доста добра връзка с общината, както и съответно със " Зелени системи ". Викат ни за неща, които считат, че надвишават потенциала на компаниите, с които работят посредством публични поръчки. Обикновени става дума за озеленяващи компании, които се занимават с озеленяване на градски пространства и поддръжката им. Но експертизата им за поддържане на дървета на височина е доста дребна и по тази причина се обръщат към нас.

Работим за обособени общини и квартали. Поддръжката на някои част от столицата са поверени на дирекция Зелени системи, други – на съответните общини и кметове. Двете неща са свързани и имат обща цел, само че нямат добра връзка между тях. Все повече кметове се обръщат към нас, да вземем за пример в този момент работим с управляващите на квартал Лозенец и Възраждане.

Как се поддържа и реже едно дърво съгласно правилата на арборизма?

– Зависи от редица неща по какъв начин се поддържа едно дърво. Първо зависи от дървесния тип. Ако става дума за дъб – е едно, тъй като е солиден, тежък и по-твърд. Ако е липа - методът е напълно различен, тъй като тя е доста по-лека. Арбористът би трябвало да познава дървесните типове, характерни за района, в който работи.

 Арбористът Димитър Захариев: Изрязването на короната на дърветата ги убива
© Личен списък

Дъбът можем да го подкастрим и да понижаваме короната. Но при бора това не може да стане, кастренето при иглолистните е противопоказно, в случай че не желаеме да ги убием, несъмнено. Защото короната им остава от началото до края на живота им една и съща.

Може ли да посочите главните правила за поддръжката на градските дървета?

– Най-простите правила може да се обобщават по този начин: короната на дървото би трябвало да се поддържа във формата, която оптимално дава отговор на биологично заложената форма на дървото. Например иглолистните порастват с корона-конус и е хубаво да не се опитваме да ги вършим кръгли. Няма смисъл, това единствено ще вреди на дървото; тази форма се поддържа по избрани правила – клони, които сочат във вътрешността към короната се отстраняват, сред самите клони вътре в короната би трябвало да има задоволително въздух, да не са на гъсто; при кастрене клоните би трябвало д се режат по специфичен метод, с цел да не остават чепчета, които да умират и да загниват, да стават храна за гъби и бактерии.

Как ще коментирате всеобщата процедура да се изрязва напълно короната и да се остави единствено ствола на дърветата. Опасна ли е тя за дърветата?

– Това не е рисково за дърветата, това е пагубно и ги убива. Аргументът, че всичко е наред, тъй като по-късно те последователно се раззеленяват е неправилен. Всъщност дървото се пробва да компенсира смъртоносното пострадване, раззеленява се и вади нови клони, само че структурата им връзка с короната е доста по-крехка. Буквално може да се съпостави с едно обезглавяване на пиле, което тича пет минути откакто към този момент е обезглавено. Дървото живее още 10 години по-късно, само че спрямо естествената дълготрайност на живот на един явен да вземем за пример – 200 години, 10 години е несравнимо малко. А и то няма да живее 10 години, то ще умира 10 години.

В Щатите и в други европейски страни тази немърливост при работа се санкционира с административно наказване. Глобите са чудовищно високи. Има правила, по които тази работа се прави. Според американеца Алекс Шиго (Alex L. Shigo), чиито писания се смятат за Библията на арборизма, сходно обезглаяване на дърветата може да бъде направено единствено, когато те са доста млади, тогава съкращаването на живота им е нищожно, само че в случай че се направи в зрелост, е пагубно.

Нали и тук специалисти я вършат тази поддръжка. Защо не съблюдават тези правила и за какво няма наказания за това в България?

– Просто тъй като тези правила не са въведени за дърветата в градска среда в България. Нашата асоциация на арбористите в България работи и за въвеждане на правила за поддръжка на градските дървета в страната. Както и за разпространение и да насърчаване на нашата специалност, желаеме да обучим колкото можем повече катерачи.

Вероятно е и по-лесно по този начин да се реже ?

– Много по-лесно и доста по-бързо е по този начин. Докато за един арборист поддръжката на короната на малко дърво лишава най-малко 2-3 часа. Подобно пагубно рязане лишава безусловно минути за една компания – към 30 минути. След което те минават на идващото дърво и това има дава по-голяма работливост и по-големи приходи.

Как се катерите и по какъв начин се подсигурявате? Използвате ли кран да вземем за пример?

– С въжета се катерим и се подсигуряваме, не използваме кранове. Има случаи с тежки товари, когато дървото е доста огромно, няма достъп за кранове, има доста фактори, които усложняват нашата работа от техническа позиция. Техническата работа в тази ситуация е единствено едната страна, биологичната е другата и тя е доста значима и сериозна. Ако един арборист не знае какво прави от позиция на биологията, той може доста елементарно да убие дървото или да му навреди доста.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР