Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно в полза на страната

...
Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно в полза на страната
Коментари Харесай

България спечели международно дело, заведено от Оманския фонд по казуса с КТБ

Арбитражният съд във Вашингтон реши дефинитивно в интерес на страната ни разногласието сред България и Оманския фонд, обвързван с банкрута на КТБ. Това излиза наяве от съобщение на уеб страницата на Министерството на финансите.

Арбитражният арбитражен съд се е произнесъл през вчерашния ден по интернационалното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния авариен фонд на Оман против Република България в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия в гр. Вашингтон, Съединени американски щати.

В делото ищецът се жалваше, че дейностите на българската страна и Българска народна банка по отношение на слагането на " Корпоративна комерсиална банка " АД под необикновен контрол, отнемането на лиценза и оповестяването й в неплатежоспособност, както и отводът й да бъде предоставена ликвидна поддръжка или избавителен проект под друга форма, съставляват нарушавания на Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Оман.

След като България показа две писмени отбрани, съпроводени от експертни мнения и доказателства, през декември 2018 година Държавният авариен фонд на Оман се отхвърли от исковете си без право да ги предяви още веднъж. В сходство с този отвод, решението отхвърля дефинитивно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разходи по делото на България.

Оманският фонд подаде иска против България поради КТБ по силата на така наречен Вашингтонска спогодба. Тя е под егидата на Световната банка и МВФ и е утвърдена от 148 страни, измежду които и България. Според конвенцията една компания може да се обърне към трибунал, в случай че има двустранен държавен контракт за отбрана на вложенията. В случая с КТБ оманците имат 30% от банката посредством записаното в Люксембург сдружение “Бългериън акуизишън къмпани ”. България има контракт за поощряване и отбрана на инвестциите с Люксембург. В него е записано, че в случай че разногласието не може да се уреди по взаимно единодушие, по желание на вложителя, той се отнася за разглеждане пред способена вътрешна пълномощия или пред интернационален трибунал. Ответник по заведеното дело от българска страна бе Министерството на финансите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР