Арбитражният съд във Вашингтон официално отговори на Фрог Нюз, че

...
Арбитражният съд във Вашингтон официално отговори на Фрог Нюз, че
Коментари Харесай

Арбитражът във Вашингтон: МФ не печели делото на Оманския фонд срещу България

Арбитражният съд във Вашингтон публично отговори на Фрог Нюз, че делото на Оманския фонд против България за банкрута на КТБ не е завършило. Министерството на финансите разгласи на 18 април, че триумфално и изрично печели делото, само че такава информация не бе оповестена от правосъдната инстанция.
Арбитражът във Вашингтон удостовери за Фрог Нюз, че „ делото остава висящо (т.е. продължава) “. Официалното название на институцията, която е част от Световната банка, е Международен център за разрешаване на капиталови разногласия (ICSID). В отговор на наше питане, предизвикано от тоталното несъгласие в информацията, оповестена на формалния уебсайт на ICSID и тази, оповестена от Министерството на финансите, получихме отговор, че информацията на уеб страницата на арбитражът е настояща и делото към момента не е завършило.

В началото на февруари 2019 година стана ясно, че следва Арбитражният съд в Съединени американски щати да взема решение за присъединяване на страната ни във банкрута на КТБ. Всяка от страните следваше да показа на разноските, които е направила по делото. От 28 февруари е решението на съда всяка от страните да показа дефинитивно своите финансови искания по делото. Следващата стъпка бе дефинитивно решение по проблема, каквото досега няма, видно от уеб страницата на съда. Хода на делото може да видите ТУК.

В края на предходната седмица от Министерството на финансите разпространиха публично информация по отношение на делото, което по техни данни е за 80 милиона евро, в която се споделя че: „ След два тура от писмени отбрани, през месец декември 2018 година Държавният авариен фонд на Султаната Оман направи отвод от исковете си против България без опция да ги предяви още веднъж пред този или различен интернационален арбитражен съд. С това всички искания на Държавния авариен фонд на Султаната Оман могат да се смятат за дефинитивно отпаднали, а делото - завършило в интерес на България. Република България завършва следващото интернационално дело с цялостен триумф. “

Фрог Нюз насочи молба за публична информация до съда, поради разминаването в формалната информация от Вашингтон и тази в България. Отговорът, който получихме от секретариата на ICSID гласи буквално: „ Процедурните елементи (б.а. - оповестени на сайта) по това дело са настоящи и делото остава висящо (т.е. продължава). “

.

След като от Арбитражния съд настояват, че делото не е завършило, за какво финансовото министерство разгласи цялостна, тотална и необратима победа?

След като Държавният авариен фонд на Султаната Оман е направил отвод от исковете си против България без опция да ги предяви още веднъж пред този или различен интернационален арбитражен съд, за какво в самия съд не знаят за това?

В интерес на истината, след обявата на Министерството на финансите се появиха изказвания в обществените мрежи, че е допустимо да е подписано отвън правосъдно съглашение сред двете страни. То обаче още веднъж следва да е обвързвано с погашение на контрактувана сума от страна на България. Сигурно доста хора са се втурнали да се пробват да схванат каква е извънсъдебно контрактуваната сума, която страната ни ще заплати, спестявайки си следствията от едно неоправдателно правосъдно решение. Възможно ли е въобще МФ да разгласило погрешна информация и то от сходно естество?

Припомняме, че Оманският фонд беше притежател на 30% от КТБ. След затварянето на банката и отвод от страна на страната фондът да се ангажира с оздравяването й, на 22.10.2015 година Държавният авариен фонд на Султаната Оман, в качеството си на акционер в „ КТБ “ АД, заведе интернационално арбитражно дело против Република България в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия. Ответник по делото е Министерството на финансите, за чиято отбрана дават отговор две адвокатски сдружения – българско и задгранично.

По неофициална информация фондът упорства да получи от България сред 150 и 200 млн. лв. поради " породени материални вреди от отнемането на лиценза на КТБ, неравностойно отнасяне на вложителя и лишаването му от опция да отбрани правата си пред съд. "

Българската страна твърдеше, че акционерите нямат съображение да заведат такива каузи, защото техните вложения не са били национализирани. Според прессъобщението на МФ Държавният авариен фонд на Султаната Оман твърди по време на делото, че България е нарушила стандартите за отнасяне на задгранични вложители, открити в Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Султанат Оман посредством дейностите на органите на Република България (българското държавно управление, Българската национална банка и българския съд), свързани с слагането под специфичен контрол на „ КТБ “ АД и последващото лишаване на нейния лиценз.

Дори и делото да е извоювано, от която и да е от страните, все си мислим, че съдът щеше да знае. Отправихме запитвания до разнообразни инстанции, чакаме отговори.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР