Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата е решил по соломоновски

...
Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата е решил по соломоновски
Коментари Харесай

Арбитраж реши, че Домусчиеви дължат 25 млн. лева неустойки за БМФ

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата е решил " по соломоновски " проточилия се спор сред настоящия притежател на „ Параходство Български морски флот “ АД  – „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД, и предишния - страната.  През октомври 2019 година страната в лицето на Агенцията за приватизация заведе арбитражно дело за неустойки против компанията на братя Домусчиеви, която през 2008 година купи параходството БМФ. Претенцията - за малко над 52 лв., бе поради неизпълнени задължения по приватизационния договор  - най-много за обезпечаване на избран тонаж на корабите в декадата след приватизацията.

Сега арбитражът към БТПП се е произнесъл, че  „ Кей Джи Маритайм Шипинг " фактически дължи неустойки, само че сумата е единствено 25 млн. лв., т.е. половината от поисканата от страната, разкрива профилираният уебсайт lex.bg. 

 

Решението от близо 60 страници е постановено единомислещо от арбитражния състав през декември, заяви написа lex.bg.  То е задължително  и подлежи на наложително осъществяване, само че всяка от двете страни по разногласието има право да изиска анулацията му в идващите три месеца. С други думи, сагата може да се проточи още.

 

СДЕЛКАТА

„ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД закупи 70% от „ Параходство Български морски флот “ през 2008 година Купувачът пое 13 групи отговорности за идващите 10 години: опазване на главната активност и статут на сдружението, вложения в нови кораби, поддържане на избрана бройка на пресонала, поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите не по-малък от 1 300 000 DWT и т.н. 

Но след приватизацията на БМФ се развихри международната финансова рецесия и тя засегна съществено и интернационалния фрахтов пазар. Това забави вложенията на новия притежател на параходството и по тази причина обновяването на корабите се забави. При раздържавяването над 50% от плавателните съдове на БМФ са били на възраст над 25 години. По данни на дружеството към момента то има флот от близо 1 500 000 DWT при междинна възраст на корабите от 7 години.

По делото са направени две подробни сложни експертизи, разпитани са очевидци на страните и са признати десетки писмени доказателства. От тях излиза, че има съществено разминаване сред данните  - корабособственикът твърди, че е преизпълнил проекта, а в документите на Агенцията за приватизация (тя в това време бе преобразувана в организация за обществените предприятия) е била регистрирана с над 200 х. тона по-малка товароносимост. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР