Арбитражен съд към Световната банка постанови Венецуела да обезщети американския

...
Арбитражен съд към Световната банка постанови Венецуела да обезщети американския
Коментари Харесай

Венецуела трябва да обезщети американския петролен гигант с 8.7 млрд. долара

Арбитражен съд към Световната банка постанови Венецуела да обезщети американския петролен колос Коноко Филипс (ConocoPhillips) с 8.7 милиарда $, предадоха международните организации.

Докато цялата сума не бъде платена, Каракас ще би трябвало да заплаща лихви в размер на 5.5 % годишно.

Компенсацията бе присъдена по отношение на изземването на петролни активи на Коноко Филипс във Венецуела от социалистическото държавно управление на тогавашния президент Уго Чавес.

На някогашния венецуелски вицепрезидент Тарек ел Аисами в това време в Съединени американски щати бяха повдигнати обвинявания в наркотрафик.

Прокуратурата в Ню Йорк упрекна Аисами, който понастоящем е венецуелски министър на индустрията, че е употребявал служебното си състояние, с цел да подкрепя интернационалните наркотрафиканти в нарушаване на американски наказания.

Междувременно електроснабдяването във Венецуела се възвръща последователно, откакто огромна част от страната остана без ток към едно денонощие.

Снощи огромна част от уличните лампи в Каракас към този момент светеха. Във венецуелската столица обаче продължава да има съществени проблеми с мобилните мрежи и интернет, отбелязва ТАСС.

В четвъртък съвсем цяла Венецуела остана без ток. Жители на Каракас обявиха, че не си спомнят по-тежък случай със прекъсване на електроснабдяването.

Според Националната електрическа компания повода е бойкот в най-голямата водноелектрическа централа във Венецуела - Водноелектрическа централа "Симон Боливар де Гури " в източния щат Боливар. Президентът Николас Мадуро упрекна за прекъсването на тока "американския империализъм ". Държавният департамент на Съединени американски щати отхвърли тези изказвания.

Венецуелският министър на връзките и информацията Хорхе Родригес изясни прекъсването на тока с хакерска атака, която е извадила от строя най-голямата водноелектрическа централа в страната, съобщи ТАСС.

Венецуелските управляващи ще дават на Организация на обединените нации доказателства, че Съединените щати са виновни за гигантската повреда, разгласи Родригес, представен от Франс прес.

Ситуацията във Венецуела остава тежка и безредна.

На бензиностанциите има дълги опашки. Някои полети са анулирани или пренасочени, отбелязва ДПА.

Заради прекъсването на тока доста лечебни заведения не действат обикновено и не могат да обезпечават на свои пациенти животоподдържащи услуги, да вземем за пример хемодиализа или слагане на недоносени бебета в кувьози.

Най-малко 15 деца са умряли през вчерашния ден в болница в северния град Матурин, заяви депутатката от региона Мария Ернандес дел Кастильо, представена от ТАСС.

Според неин сътрудник от следения от опозицията парламент, Хосе Мануел Оливарес, 79 пациенти са умряли в лечебни заведения във Венецуела поради проблеми с електроснабдяването от ноември до февруари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР