Арабското ембарго, наложено на Катар, създава трудности за чуждестранните трудови

...
Арабското ембарго, наложено на Катар, създава трудности за чуждестранните трудови
Коментари Харесай

"Строителите на Катар", които разривът с арабите поставя пред изпитание

Арабското ембарго, наложено на Катар, основава компликации за задграничните трудови мигранти, към този момент сложени на тестване от спада в цената на петрола и от спиранията на доставките за огромни строителни планове, свързани със международното състезание по футбол през 2022 година

Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства постановиха наказания на Катар през юни и прекъснаха всички транспортни връзки със страната, обвинявайки я в поддръжка на теторизма. Доха отхвърля обвиняванията.

За да заобиколи протеста, Катар внася със самолети храна от Турция и Иран, а строителните материали идват по вода през Оман. Враждата с другите страни от Залива обаче вършат живота за някои непознати служащи в Катар по-труден - а те към този момент са изправени пред тествания като всеобщи уволнения поради цените на петрола и характерната система на трудови връзки, която лимитира напредването им.

Повишиха се да вземем за пример цените на пресните зеленчуци, които другояче влизаха с камиони през сухоземната граница на Катар със Саудитска Арабия. Това затруднява служащите от някои места като Индия и Непал, които нормално получават към 800 риала - или 219.78 $ - седмично и които са към 90% от 2.7-милионното население на Катар.

Южноазиатските служащи в катарски ферми в Саудитска Арабия се оказаха изоставени без храна, откакто катарските им работодатели през юни избягаха в Доха, сочи отчет на " Хюмън райтс уоч ". Миналата седмица пък десетки индийски и африкански служащи в хотели в Доха бяха помолени да си вземат нескончаем неплатен отпуск и да се завърнат в страните си, защото ембаргото е довело до спад в настаняванията. " Стаите ни бяха цялостни със саудитци всеки уикенд, само че те към този момент не идват в Катар. Няма по какъв начин служащите да почистват празни стаи, " сподели управител на хотел в Доха, който обаче отхвърли да даде името си или това на компанията си.


© Associated Press

Забавени заплати

Катар отхвърля изказванията, че по-малко стаи са заети в хотелите и споделя, че случилото се не се е отразило на подготовката за Световната купа. Икономиката на дребната страна от Залива, подхранвана от обилни газови находища, може да издържи на дългогодишни наказания, настояват управляващите.

Всяка пауза в потока на строителни материали обаче може да забави планове и да направи трудовите мигранти евентуални жертви на употреба, споделя Мустафа Кадри, откривател на трудовите връзки в Залива. " Последиците може да обиден и Южна Азия, Филипините и Източна Африка, където фамилиите на мигрантите са мощно подвластни от паричния приток. " В индийски ресторант покрай летището в Доха Джапеш Афсал, сервитьор, който носи храна на служащи, споделя, че увеличаващите се цени към този момент вредят на бизнеса. " Расте цената на рибата. Ако това продължава, ще е мъчно за клиентите. "

Раджи, оператор на кран от Бангладеш, сподели, че мениджърът му му споделил, че заплатата му може да се забави идващия месец, защото на компанията ѝ свършват запасите от стомана, до момента доставяни от ОАЕ.

Системата за трудови връзки в страните от Залива, известна в Катар като " кафала ", изисква от непознатите служащи да получат единодушието на работодателя си, с цел да сменят работата си или да изоставен страната. Катар споделя, че към този момент не ползва " кафала ", само че някои служащи към момента нямат достъп до течаща вода, нито къде да се скрият от жаркото слънце в най-горещите часове, споделят правозащитни групи.

Кризата може и да промени нещата. Миналата сряда Катар разгласи проект, с който ще разреши на индийците и редица други националности да влизат в Катар без визи. Емирът на Катар направи извънредно послание към жителите, в което благодари на чужденците за приноса им. " Чужденците построиха тази страна. Катар знае, че не може да оцелее без тях, " споделя Мари Трикия, която работи в кафене в мол в Доха.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3128)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР