Арабският свят и други мюсюлмански страни реагираха с не съвсем

...
Арабският свят и други мюсюлмански страни реагираха с не съвсем
Коментари Харесай

Между Рамазан и Пасха: израелската полиция нахлу в "Ал Акса", Газа отвърна с ракети

Арабският свят и други мюсюлмански страни реагираха с не напълно обединен отговор, а от линията Газа бяха изстреляни ракети, откакто израелската полиция нахлу в джамията " Ал Акса " в Ерусалим на разсъмване.

Целта бе да се изведат групировки, барикадирали се вътре, и в следствие имаше конфликти с богомолци. Най-малко 12 палестинци са ранени съгласно Палестинския червен полумесец. В отговор минимум девет ракети бяха изстреляни от палестински екстремисти от Газа, а това докара до израелски въздушни удари по (според израелската армия) обекти за произвеждане на оръжия на контролиращата анклава формация " Хамас " (тя обаче не пое отговорност).

Очевидци на " Ройтерс " описват за потребление на сълзотворен газ и шокови гранати в източната част на комплекса преди нахлуването. Премиерът Бенямин Нетаняху упрекна ислямисти, барикадирали се в джамията с оръжия, камъни и фойерверки, които пречели да се поддържа " статуквото на Храмовия рид ".

Различни разкази

В обществените мрежи се появиха видеоклипове с въоръжени мъже, които удрят барикадирали се палестински богомолци.

Израелската полиция обаче има своя версия: във видеоклип, оповестен от нея, се вижда по какъв начин палестинци изстрелват фойерверки в самата дожамия. Тя твърди и че маскирани пропагандатори се заключили в джамията и едвам откакто отказали да изоставен, се наложило силите на реда на нахлуят. В резултат бил задържани и изведени над 350 души.

 Между Рамазан и Пасха: израелската полиция нахлу в
© Reuters

Източно от град Газа имаше митинги против дейностите на израелските управляващи. " Хамас " бяха отправили (преди нахлуването) апели към богомолците да се барикадират в " Ал Акса ", тъй като това щяло да осуети проект на еврейски екстремисти да жертват козел на Храмовия рид.

Деликатен миг

Напрежението се увеличи в навечерието на еврейската Пасха, която стартира довечера - тази година посред свещения за мюсюлманите месец Рамазан (който варира съгласно ислямския лунен календар). Такова съвпадане имаше и маналата година за пръв път от три десетилетия и това също увеличи рисковете.

След година на невиждани по брой офанзиви сред евреи и палестинци обаче това напрежение се натрупва още по-бързо, изключително откогато при започване на 2023-а на власт пристигна ново държавно управление на Нетаняху в коалиция с крайнодесни и ултраортодоксални. Същевременно и преди този момент, напролет на 2021 година, навлизане в " Ал Акса ", третото най-свято място за исляма, доведоха до десетневна война сред Израел и Газа.

 Насилие и разпра на Западния бряг макар обещанията на Израел и палестинците Насилие и разпра на Западния бряг макар обещанията на Израел и палестинците

По време на Рамазан джамията притегля десетки хиляди богомолци, само че регионът, прочут като Храмовия рид в юдаизма, е и централното място за евреите. Статуквото, признато в Израел все още, допуска, че евреи могат да посещават региона, само че не и да се молят. Сегашният министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, водач на крайнодясната " Еврейска мощ ",.

Според Бен-Гвир ракетите, изстреляни по Израел, предполагали, че е необходим по-решителен отговор, и да се " откъснат глави " в Газа.

 Да изгоним Да изгоним " нелоялните " араби: екстремист върна Нетаняху на власт

Заради натрупалото се напрежение в сходни моменти се разрастват опасенията от нова, още по-голяма ескалация.

Смесеци реакции

Турция, въпреки да затопли връзките с Израел напоследък, остро подлага на критика управляващите в страната за станалото и назова зачитането на светостта на " Ал Акса " " алена линия ". Лично разяснява тематиката и президентът Реджеп Тайип Ердоган, който назова нахлуването " зло действие против първата кибла на мюсюлманите (кибла е посоката за молитва - бел. ред.) ".

Арабската лига осъди " екстремисткия метод " на Израел, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще разиска тематиката при закрити порти в четвъртък, " Ал Джазира ". Такова искане насочиха Обединените арабски емирства и Китай.

 Китай към този момент пази палестинците по-яростно от някои арабски страни Китай към този момент пази палестинците по-яростно от някои арабски страни

Позицията на ОАЕ в същото време бе белязана от опит за търсене на баланс, две години и половина откакто Абу Даби възстановява връзките с Израел. " Поклонниците не би трябвало да се барикадират в джамията и местата за поклонение с оръжия и експлозиви ", гласи позиция на институцията.

 " Признаци за интифада ": гневът на младите палестинци се разраства

Йордания и Египет - значими мирни медиатори, които признават Израел (а Йордания ръководи и институцията, грижеща се за светите места в Ерусалим) осъдиха дейностите на Израел. Саудитска Арабия, с която Нетаняху се надява на нормализация, ги назова " щурмуване ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР