Арабските политици и коментатори посрещнаха икономическия план на американския президент

...
Арабските политици и коментатори посрещнаха икономическия план на американския президент
Коментари Харесай

Икономическият план на Къшнър за мир в Близкия изток масово се отхвърля в арабския свят

Арабските политици и коментатори посрещнаха икономическия проект на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток със комбинация от насмешки и яд, макар че някои в Персийския залив приканват да му се даде късмет.
В Израел Цахи Ханегби, член на кабинета и министър на районното развиване, непосредствен с премиера Бенямин Нетаняху, счита, че палестинското отменяне на проекта за " мир и разцвет " е трагично.

Планът, който ще бъде показан през днешния ден и на следващия ден на конференция в Бахрейн от зетя на Тръмп Джаред Къшнър, планува основаването на световен капиталов фонд, който да съживи палестинската стопанска система и стопанските системи на прилежащите арабски страни, да стане част от по-общото изпитание за възкръсване на израелско-палестинския кротичък развой.

" Не се нуждаем от срещата в Бахрейн, с цел да изградим страната си, нуждаем се от мир, а последователността (на плана) - икономическо възкръсване, последвано от мир, е неосъществимо и илюзорно ", съобщи в неделя палестинският финансов министър Шукри Бишара.

Липсата на политическо решение, което Вашингтон споделя, че ще показа по-късно, докара до отменяне на проекта освен от палестинците, само че и в арабските страни, с които Израел желае да възстановява връзките си.
От Судан до Кувейт коментатори и жители отхвърлят предложенията на Къшнър с поразително съвпадащи квалификации: " колосална загуба на време ", " невъзможни " и " мъртвородени ".

Египетските демократични и леви партии жигосаха конференцията като опит да се " утвърди и легитимира " окупацията на арабска земя и обявиха в взаимно изказване, че всякакво арабско присъединяване би излязло " отвън границите на нормализацията " на връзките с Израел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР