Арабската кухня е една от най-ароматните в целия свят. В

...
Арабската кухня е една от най-ароматните в целия свят. В
Коментари Харесай

Любопитните традиции в арабската кухня

Арабската кухня е една от най-ароматните в целия свят. В нея се съчетават кулинарните обичаи на арабските страни Египет, Алжир, Сирия, Ирак, Саудитска Арабия, Ливан и Либия, повлияни значително от средиземноморската традиция. Най-старата открита арабска готварска книга е ръкопис от 703 година и се назовава Усла ила Ихабид.

Въпреки районните разлики, кухните на народите в арабския свят имат доста общи черти – от употребяваните артикули до метода на подготвяне на ястията.

Поради това, може да се приказва за единна арабска национална кухня, която има непоклатими обичаи. Основно място в националната традиция заемат ястията от яйца, риба и кисело-млечни артикули. Едни от най-често употребяваните артикули пък са ориз, бобовите култури, овнешкото, телешкото, козето и птичето месо, плодовете и зеленчуците.

Арабската просвета не разрешава свинското месо, както и използването на алкохол. Основни в кулинарната традиция са подправките, които се прибавят в големи количества. Това са най-много канелата, лукът, чесънът, черният и червен пипер, маслините и други.

 Хумус

Повечето месни ястия се подготвят без каквато и да било лой. За задачата месото се слага върху тиган, нагорещен до 300 градуса и се пържи в личната си лой. По този метод то става нежно и сочно.

Традициите в арабската кухня са извънредно забавни. Така да вземем за пример, не е признато зеленчуците и картофите да се ядат варени. На трапезата пък се сервира единствено бял самун. Освен него, се употребяват и така наречен плоски хлябове, които се подготвят вкъщи и се сервират със сирене, кисело мляко и риган.

Сред странните навици на доста нации от арабския свят, е това, че се хранят единствено два пъти на ден. Сутрин те похапват щедро. Предпочитани храни в утринните часове са гъстите ястия, като месна чорба с картофи, боб, грах, ориз или картофи.

Сред известните закуски е и добре познатият и у нас дюнер. Второто хранене е късно следобяд, когато се залага на разнообразни типове пилаф, пържено месо и други.

В арабския свят се употребяват единствено храни, които са сертифицирани от ислямския закон. Трапезата постоянно е изпълнена с многочислени блюда от закуска до вечерята.

На особена респект в арабската кухня са разядките. Най-популярната от тях е хумусът, получен от нахут и тахан.

 Сиропирани Десерти

На огромна известност се радват и салатите, изключително зелените, най-много поради своите здравословни изгоди. Най-често приготвяната е Табуле, приготвяна от ситно накълцани домати и доста магданоз.

Характерни за арабската кулинарна традиция са десертите. Типични са добре сиропираните сладкиши, каквито са толумбички, саралия и кадаиф.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР