Арабска Хрътка Слуги е ловна порода, известна не само с

...
Арабска Хрътка Слуги е ловна порода, известна не само с
Коментари Харесай

Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги е ловна порода, известна освен с атрактивния си външен тип, само че и с съвършените си качества на асистент в лова. Арабска Хрътка Слуги от епохи се употребява в кучешки надбягвания и постоянно е любимец в надпреварите.

История на Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги е извънредно антична порода, която от епохи е употребена за лов на диви свине, газели, зайци и пустинни лисици. Смята се, че Арабска Хрътка Слуги се е появила към 7000 години преди новата епоха, за което свидетелстват археологически находки. В древноегипетски гробници са открити мумии на кучета от породата Арабска Хрътка Слуги. Историята на кучетата от тази порода е тясно обвързвана с бедуините от Северна Африка, което оказало огромно въздействие върху образуването на главните работни качества на Арабска Хрътка Слуги.

Бедуините топлели през нощта кучетата с одеяла, украсявали вратовете им със скъпоценни огърлици и ги хранели с най-отбрано месо. Според легендите, когато дребни от тази порода губели майка си, се отглеждали с кърмата на дамите на бедуините. От всяко потомство хрътки бедуините избирали единствено по две или три, които били най-силни. Бедуините режели ушите на Арабска Хрътка Слуги, с цел да не бъде уязвимо кучето по време на лов. И през днешния ден съществува вярването измежду някои арабски притежатели на развъдници на тази порода, че рязането на ушите на Арабска Хрътка Слуги усъвършенства слуха ѝ.

Породата станала известна на европейците през XIX век. Това красиво и бързо куче става любим на французи, германци и холандци. През 1925 година е признат стандартът на породата. През Втората Световна война Арабска Хрътка Слуги напълно изчезва от Европа и се постанова да се докарат нови двойки кучета от породата от Северна Африка през 60-те години на ХХ век, когато се възражда ползата към тези красиви кучета. През 70-те години експорта на Арабска Хрътка Слуги бил стеснен в Алжир и Мароко и актуалните представители на породата са с породист генезис.

Стандарт на Арабска Хрътка Слуги

 Арабска Хрътка Слуги Снимка: Pinterest

Арабска Хрътка Слуги припомня външно за Салуки и Азавак и заради тази аналогия породата постоянно се бърка с късокосместата вариация на Салуки. Мъжките представители на породата Арабска Хрътка Слуги доближават до 72 сантиметра височина и тежат до 27 кг, женските стават високи до 68 сантиметра и тежат до 24 кг.

Тялото на Арабска Хрътка Слуги е издължено, главата е относително дребна по повод към тялото. Костната система на Арабска Хрътка Слуги е солидна, крайниците са дълги и мускулести. Главата е издължена, с клиновидна форма и заострена зурла. Челюстите са мощни, с едри остри зъби. Ушите на Арабска Хрътка Слуги са с триъгълна форма, клепнали, със заоблени краища. Очите на Арабска Хрътка Слуги са овални, мрачно кафяви на цвят и придават печален тип на кучето. Шията е дълга и мускулеста.

Гръдният панер е добре развъртян, с изпъкнала предница, коремът е спретнат. Опашката на Арабска Хрътка Слуги е дълга и тънка, на края се завива, само че в никакъв случай не се подвига над гърба. Кожата на тялото е доста тънка, тъй че се вижда релефът на мускулатурата и ребрата на кучето.

Козината на Арабска Хрътка Слуги е доста къса и тънка, това е съвършено за насърчаване на високи скорости. В долната част на гърба и по корема си Арабска Хрътка Слуги въобще няма четина. Козината на кучетата от тази порода може да е рижава, златиста, червеникаво кафява и ярко кафява. Допустима е черна маска на муцуната или едри петна в черен цвят. Белите петна се считат за недостатък, възможно е обаче доста малко бяло петънце на гърдите.

Грижи за Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги има потребност да тича постоянно на воля, с цел да се усеща добре. През нощта тя би трябвало да спи в къщата, в случай че се отглежда на двор, тъй като тънката й четина не й разрешава да се оправи с ниските температури. Козината на Арабска Хрътка би трябвало да се избърсва два пъти седмично с влажна забрадка за премахване на непотребните косъмчета.

Обучение на Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги елементарно се научава да извършва команди, само че ще избра да слуша стопанина си единствено по време на лов. Това не е куче, което с наслада ще ви носи пантофите, то е с горделив и самостоятелен темперамент. Не се предлага да се употребяват физически санкции по време на образованието на Арабска Хрътка Слуги.

Хранене на Арабска Хрътка Слуги

 Хрътка Слуги Снимка: Pinterest

Може да храните Арабска Хрътка Слуги с натурални артикули или с гранулирани и консервирани храни за кучета от премиум клас. Допълвайте менюто на Арабска Хрътка Слуги с витамини и минерали, кисело мляко, твърдо сварени яйца, зеленчуци и плодове, сварен ориз, обезкостена сварен морска риба. Не се предлага да се дава мазно месо на кучета от тази порода. Не е добре да давате кокали на Арабска Хрътка Слуги, само че можете да ѝ давате хрущяли като лакомство.

Заболявания на Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги може да има проблеми със ставите след третата си година. Възможни са проблеми с очите и ушите на Арабска Хрътка, както и разнообразни типове дерматити.

Любопитни обстоятелства за Арабска Хрътка Слуги

Благодарение на тънката си дълга опашка Арабска Хрътка Слуги е извънредно маневрена при високи скорости. Движенията и бягането на Арабска Хрътка Слуги припомнят за тези на гепарда.

От древността е останал обичаят в Африка да се рисуват крайниците на Арабска Хрътка Слуги с къна. Потапянето на лапите на куче от породата Арабска Хрътка Слуги прави кучето още по-смело съгласно вярванията, останали от древността. Ако върху вътрешната част на предните крайници на Арабска Хрътка Слуги се изрисуват хоризонтални линии с къна, това ще направи кучето доста по-бързо, съгласно старинните вярвания, които се пазят и до през днешния ден.

Арабска Хрътка Слуги е освен съвършен асистент в лова, само че също по този начин е и добър надзирател. Арабска Хрътка Слуги е извънредно недоверчива към непознати. Арабска Хрътка Слуги добре се схваща с представители на своята порода, само че не може да откри общ език с други кучета и с котки.

Недостатъци на Арабска Хрътка Слуги

Арабска Хрътка Слуги може да прояви деструктивно държание, в случай че не й се дава опция постоянно да изразходва силата си с бягане.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР