Арабките страни, които поддържат отношения с Израел, могат да изиграят

...
Арабките страни, които поддържат отношения с Израел, могат да изиграят
Коментари Харесай

Как арабските държави могат да изиграят ключова роля за мир в Газа?

Арабките страни, които поддържат връзки с Израел, могат да изиграят основна роля при намирането на излаз от израелско-палестинския спор и откриването на формула за мир. Става въпрос за Египет, Йордания, ОАЕ и Бахрейн. Това написа дипломатът и някогашен министър на защитата и на външните работи на България Николай Младенов в своя публикация, отдадена на войната в Газа, за арабското издание " National ".

През 2013 година Младенов е назначен за специфичен представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Бан Ки-мун за Ирак и за началник на задачата на Организация на обединените нации там. През февруари 2015 година Младенов стана и специфичен координатор за Близкоизточния кротичък развой. Днес той е общоприет шеф на дипломатическата академия " Ануар Гаргаш ", основана в Абу Даби.

" Представете си това: район, обхванат от видимо безконечен цикъл на принуждение, където фантазиите на палестинците за държавност и на израелците за мир остават оплетени в кървава мрежа от принуждение, подстрекаване и геополитика. Докато интернационалната общественост се пробва да откри излаз от почналия на 7 октомври спор сред Израел и оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация " Хамас " в линията Газа, излиза наяве едно - актуалният дипломатически справочник обезверено се нуждае от пренаписване ", стартира публикацията си Младенов..

Пред " National " Младенов напомня, че преди време " Близкоизточната четворка " - огромна група от Съединени американски щати, Русия, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, основана през 2002 година след Втората интифада, с цел да посредничи за мира в Близкия изток и да поддържа устрема на палестинците към държавност - е стояла в центъра на дипломатическите старания.

През 2003 година тя разгласява триетапна пътна карта, учредена на апела на тогавашния президент на Съединени американски щати Джордж Буш за самостоятелна палестинска страна, която да живее един до друг с Израел. През 2016 година, което на процедура е последният акт на Четворката, тя разгласява отчет, в който приканва за незабавни стъпки за " попречване на одобряването на действителността на една страна с непрекъсната окупация и спор ". В документа се акцентират пречките пред постигането на спокойно решение. Това са насилието, терорът, подстрекателството, построяването и разширението на селища от страна на Израел и контролът на " Хамас " над Газа.

" Уви, геополитическите ветрове се трансформираха и деликатно оркестрираната дипломатическа симфония на Четворката се трансформира в дисхармония от разнопосочни гласове. В резултат през днешния ден сцената на дипломатическите полемики е трансферирана в поляризирания Съвет за сигурност на Организация на обединените нации, където изгледите за пробив са оскъдни ", споделя Младенов.

Според българския политик и посланик обществените несъгласия сред Тел Авив и Вашингтон отслабват въздействието на Съединени американски щати върху в миналото непоколебимия им съдружник. Междувременно " Европейски Съюз, в миналото основен състезател в района, се отдръпна на безвредно място " и не може да " дефинира своята посредническа роля ", разяснява още дипломатът.

На 7 октомври " Хамас " атакува Израел, убивайки 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Това е най-смъртоносният ден в историята на Израел. Има данни и доказателства за зверства против евреи по време на офанзивата. В отговор държавното управление на Бенямин Нетаняху стартира атака в линията Газа. Тел Авив упреква екстремистската формация, че употребява цивилни жители като жив щит.

На фона на военните дейности и все по-задълбочаващата се филантропична рецесия в Газа, Младенов слага на фокус ролята на арабските страни - Египет, Йордания, ОАЕ и Бахрейн, които поддържат връзки с Израел.

Катар изигра основна роля в договарянията за освобождение на заложници и краткотрайно преустановяване на огъня. Саудитска Арабия предлага примамливата вероятност за публично определяне на връзки с Израел като инструмент да се редизвика смяна в политиката. Всички изброени страни имат стратегически връзки със Съединени американски щати, акцентира някогашният министър на защитата и на въшните работи.

По думите му с помощта на разнообразните връзки с Израел и Вашингтон тези страни в този момент са в неповторима позиция да поемат по-активна роля в разплитането на възела на спора.

Способността на арабските страни да размахват дипломатически вълшебен пръчки обаче е лимитирана от две съществени провокации, счита Младенов. Те са:
Липсата на ясна пътна карта за ръководството на Ивицата Газа след спора, която да я сложи под контрола на законната Палестинска власт.Необходимостта от умело палестинско държавно управление, което да предприеме по този начин нужните промени.
" Арабските водачи дадоха да се разбере, че цялостната им поддръжка за мирния развой зависи от ясно избран път към палестинска държавност. При неналичието на повсеместен метод, който да се занимава както с непосредствената филантропична рецесия, по този начин и с дълготрайните политически желания на палестинците, всяко дипломатическо начинание рискува да се трансформира в лепенка върху зейнала рана ", предизвестява дипломатът.

Въпреки това през днешния ден арабските страни имат опция да показват дипломатически проект. Младенов предлага няколко хрумвания:
Те би трябвало да се застъпват праволинейно за стоманен ангажимент от страна на интернационалната общественост, Израел и Съединени американски щати за взимане на решение за две страни, което да се основава на съществуващите съглашения, интернационалното право и Арабската мирна самодейност.Този първи политически ориентир би трябвало да бъде подсилен от реформирана и обединена Палестинска автономност, която да може да ръководи както Газа, по този начин и Западния бряг.Арабските страни следва да употребяват стратегически финансовата си мощност, като обвържат поддръжката си за възобновяване на Газа с измерим прогрес по горните две цели. Като не престават да протягат ръка за жизненоважна филантропична помощ, те следва недвусмислено да заявяват, че кранчето на дълготрайната поддръжка за развиване ще потече, единствено в случай че има надеждна пътна карта за палестинска държавност.
" Нека си признаем - пътят към мира в израелско-палестинския спор е дълъг и лъкатушен, изпълнен с трудности и неуспехи. Но сегашната дипломатическа невъзможност е задънена улица, която не служи на никого. Като се застъпват за изчерпателен и неутрален метод, който да се занимава както с непосредствените потребности, по този начин и с дълготрайните фантазии, Съединени американски щати и арабските страни имат неповторим късмет да вдъхнат нов живот на мирния развой ", споделя в умозаключение Младенов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР