Арабика и Робуста са основните сортове, известни на всички любители

...
Арабика и Робуста са основните сортове, известни на всички любители
Коментари Харесай

Либерика - третият любим сорт кафе

Арабика и Робуста са главните сортове, известни на всички фенове на кафето. Но има и трети, по-малко известен вид и това е Либерика. Той има по-малка индустриална стойност, само че въпреки всичко заслужава внимание.

Характеристики на сорта Либерика

Сорт Либерика в този момент се отглежда в плантации, ситуирани на разнообразни континенти, само че родното място на това дърво е Африка. Зоните на естествения му напредък са в западните, централни елементи на континента. В природата едно дърво може да доближи височина до 18 метра. При обработване растенията се подрязват до 1.5 метра, с цел да се даде компактност на короната, с цел да се опрости събирането на плодовете.

Узряването на плодовете лишава повече от година. Освен това този развой е несиметричен. Следователно, на една ферма се реализира събиране на няколко реколти. Цветовете и плодовете на Либерика имат прелестен мирис, напомнящ миризмата на жасмин.

Но насекомите не го харесват, тъй че дърветата са надеждно предпазени от вредители. Благоприятната зона за напредък на Либерика е влажна топла равнина, ситуирана на надморска височина от 400 метра над морското ниво. Дърветата като глинеста почва избират сенчести места. При суша плододаването стопира.

 Сорт кафе Либерика

Специфика на усета на сорта Либерика

Формата на зърната Либерика е неповторима измежду другите търговски типове. Тя е асиметрична, като едната страна е по-къса от другата, създавайки присъща " кука " на върха. Централната вадичка също е по-назъбена спрямо другите кафеени зърна. Зърната на този вид са едни от най-едрите, доближават до 35 на 15 мм. Съдържанието на кофеин в този вид е сред 0.7% и 2.4%, а ароматът и усетът му са по-слаби от нормалните ни познати сортове кафе.

Въпреки слабите мирис и усет някои фенове на кафето ценят сорта Либерика. Най-популярни са India Anohki Coffee с нотки на мед, шоколад и анасон и My Liberica с усет на млечен шоколад, ядки, жасмин. Експертите предлагат потреблението на френска преса за варене на Liberica. На непривикналия усетът на Либерика може да наподобява прекомерно несвойствен. Можете да го омекотите с мляко, сметана, захар.

Сортът кафе Либерика съвсем не се употребява независимо за подготвяне на питиета, а всекидневно в композиция с други сортове. Използва се също в сладкарството, където може да влезе в състава на крем кафе, торти кафе или сладкиши с усет на кафе.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР