AQAP Бързи факти

...
Ето един поглед към сунитската екстремистка група Ал Кайда на
Коментари Харесай

Ето един поглед към сунитската екстремистка група Ал Кайда на Арабския полуостров (AQAP).

Факти

Базираната в Йемен ръка на Ал Кайда, AQAP, се появи, когато Ал Кайда в Саудитска Арабия и Йемен се обединиха през 2009 г.

Много анализатори смятат, че AQAP е най-опасният филиал на Ал Кайда.

Основните цели на AQAP включват установяване на халифат на Арабския полуостров, прилагане на законите на шариата и насочване към местни, американски и западни интереси на Арабския полуостров и по света. AQAP е атакувала множество посолства, както и чуждестранни туристи, използвайки коли бомби и бомби самоубийци.

Държавният департамент изчислява, че членовете на AQAP са „ниските хиляди“.

Anwar al-Awlaki служи като говорител на AQAP до смъртта си през 2011 г.

Насир ал-Ухайши, лидер номер 2 в Ал Кайда в световен мащаб, беше лидер на AQAP до смъртта си през 2015 г.

Ал-Ухайши беше наследен от военния командир на AQAP, Касим ал-Рими.

AQAP се финансира чрез грабежи и отвличания, както и чрез дарения от поддръжници.

В опит да се ребрандира, AQAP понякога се използва под псевдонима Ansar al-Sharia (AAS), което означава „поддръжници на ислямския закон“. Многобройни групи обаче са приели името Ansar al-Sharia и не всички са свързани с AQAP.

Хронология

12 октомври 2000 г. - USS Cole, на котва в Аден, Йемен, е бомбардиран от Ал Кайда, убивайки 17 американски моряци.

12 юни 2004 г. - Американският изпълнител Пол Джонсън е отвлечен близо до Рияд, Саудитска Арабия. Ал Кайда в Саудитска Арабия го екзекутира няколко дни по-късно.

Февруари 2006 г. - Двадесет и трима затворници бягат от затвор в Сана. Тринадесет са осъдени членове на Ал Кайда, включително Джамал ал-Бадауи, който планира нападението срещу USS Cole, и ал-Wuhayshi, бивш секретар на бин Ладен. Те създават Ал Кайда в Йемен (AQY).

17 септември 2008 г. - Две коли-бомби детонират пред посолството на САЩ в Сана, убивайки най-малко 10, включително един американец.

Януари 2009 г. – Клоновете на Ал Кайда в Саудитска Арабия и Йемен се обединяват, като официално създават AQAP. Ал-Ухайши става лидер на групата.

5 ноември 2009 г. - Армейският майор Нидал Хасан убива 13 свои колеги във Форт Худ. Ал-Аулаки е заподозрян в комуникация с Хасан, според правителството на САЩ.

25 декември 2009 г. - Нигериецът Умар Фарук АбдулМуталаб, „атентаторът по бельо“, се опитва да унищожи полет на Northwest Airlines, докато се спуска в Детройт. Бомбата, прикрепена към него, не успява да детонира правилно, наранявайки само Абдул Муталаб. Преди това той е прекарал известно време в Йемен и по-късно американски служители установяват, че AQAP стои зад атаката.

19 януари 2010 г. - Съединените щати определят AQAP като чуждестранна терористична организация (FTO).

30 септември 2011 г. - Говорителят на AQAP ал-Авлаки е убит от удар с дрон на ЦРУ близо до Хашеф в Йемен.

21 май 2012 г. - Атентатор самоубиец уби най-малко 96 войници и рани повече от 300 в Сана, Йемен. Ansar al-Sharia, фронтовата група на AQAP, поема отговорност.

24 януари 2013 г. - Правителството на Йемен потвърждава, че Саид ал-Шахри, вторият командир на Ал Кайда на Арабския полуостров, е починал, след като е бил ранен на 28 ноември 2012 г.

5 декември 2013 г. – Бойци организират смъртоносна атака срещу министерството на отбраната на Йемен в Сана, като връхлитат сградата с превозно средство, заредено с експлозиви, последвани от въоръжени мъже, които се бият със силите за сигурност вътре. Атаката е насочена към болница в комплекса на Министерството на отбраната, според държавната информационна агенция Saba. Най-малко 52 души са убити при атаката, включително четирима чуждестранни лекари.

22 април 2014 г. – Поне 65 заподозрени бойци на AQAP бяха убити в комбинация от скорошни престрелки и удари с безпилотни самолети, подпомагани от САЩ, в многодневна операция, която включваше наземна битка и удари с дрон. Йеменски официални лица казват, че Съединените щати са помогнали в сухопътната операция, но не са участвали в бойни действия. Съединените щати не коментираха; Въпреки това се подозира, че дронове на ЦРУ са насочени към бойците на Ал Кайда, местата за оръжие и тренировъчния лагер.

Ноември 2014 г. – ISIS, някога издънка на Ал Кайда, обявява планове за разширяване на своя халифат в Йемен, създавайки първия публичен разрив между ISIS и AQAP.

14 януари 2015 г. - AQAP поема отговорност за нападението срещу офисите на френското списание Charlie Hebdo в Париж, при което бяха убити 12 души на 7 януари. Експертите обаче не могат да потвърдят, че групата стои зад нападението.

16 юни 2015 г. - AQAP потвърждава, че техният втори командващ, ал-Ухайши, е бил убит от удар на американски дрон в Йемен. Ал-Ухайши е наследен от Касам ал-Рими, военен началник на AQAP.

9 юли 2015 г. – Рими пуска онлайн видео съобщение, призоваващо за атаки срещу Съединените щати.

4 февруари 2017 г. - Рими пуска аудио съобщение, осмиващо президента на САЩ Доналд Тръмп след военно нападение на САЩ в Йемен на 29 януари.

Юли 2018 г. - Публикуван е доклад от юни на екипа на ООН за аналитична подкрепа и наблюдение на санкции, в който се посочва, че Ибрахим ал-Асири, майсторът на бомбата зад опита през 2009 г. да взриви самолет над Детройт на Коледа, може да са били убити в Йемен през втората половина на 2017 г. Множество американски служители в различни части на правителството казаха на CNN, че претеглят доказателства, че Асири е мъртъв.

6 февруари 2020 г. – Белият дом обявява, че Рими е бил убит при въздушен удар в Йемен.

3 февруари 2021 г. – Доклад на ООН разкрива, че лидерът на AQAP, Халид Батарфи, е бил арестуван и неговият номер две, Саад Атеф ал Авлаки, е починал по време на операция през октомври 2020 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР