Аптеките няма да получават стимул за отпускане на скъпите лекарства,

...
Аптеките няма да получават стимул за отпускане на скъпите лекарства,
Коментари Харесай

Премахват стимулите за аптеките, които отпускат скъпи лекарства

Аптеките няма да получават тласък за разпределяне на скъпите медикаменти, които НЗОК заплаща на 100%. Това плануват нормативни промени, които Надзорният съвет на касата, които бяха прегледани през днешния ден.

Освен това от производителите НЗОК ще желае, при положение на преразход на средства, да връщат цялата разлика.

Касата заплаща по 2 лева на аптеките за изпълнен протокол за скъпоструващи лекарства - за ревматоиден артрит, за хепатит С, инсулини. Някои от тези лечения костват по няколко хиляди лв. на месец и фармацевтите от дълго време настояват, че 2 лева не са задоволителен тласък да ги зареждат, оповестява БТВ.

НЗОК планува още следващата година да не се заплаща за нови лечения, които са без потвърден резултат на лекуване. И сега резултатът от 13 нови препарата, поети от касата за пръв път тази година, би трябвало да се наблюдава, т.е. лекуващите лекари да дават противоположна връзка за провежданата терапия. Според производителите обаче не се наблюдава нищо, защото не е основан комфортен за медиците механизъм да регистрират резултата към касата и по тази причина те всеобщо не предписват новите лекарства.

Според фармацевтите след тази мярка доста аптеки ще спрат да работят със скъпоструващи медикаменти.

Индустрията се разгласи срещу, защото дефинират решението за незаконосъобразно и корист с господстващото състояние на касата.

Ефектът за пациентите ще е проблем с доставките на скъпоструващи медикаменти и надлежно с достъпа до лекуване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР