Аптеки в страната няма да работят днес в знак на

...
Аптеки в страната няма да работят днес в знак на
Коментари Харесай

Масов протест на фармацевтите - ще останат ли пациентите без лекарства

Аптеки в страната няма да работят през днешния ден в символ на митинг. Недоволството на фармацевтите е поради условия, касаещи системата за верификация на медикаментите и въвеждането на нов програмен продукт за надзор върху медикаментите.

Какви са настояванията на фармацевтите - вижте от директното включване на Паулина Найденова.

Фармацевтът Антон Вълев, който е един от уредниците на митинга, съобщи, че от съсловието не са срещу верификацията на медикаменти, а упорстват да се постави ред в снабдяването, да се основат задоволително условия за въвеждане на електронно досие и електронна рецепта, както и аптеките да не бъдат повече търговски сдружения.

Не може в последния миг да ни изваждат една разпоредба и ние да протестираме против нея, безапелационен е фармацевтът.

Пенка Георгиева, представител на пациентска организация, изрази паника от затварянето на аптеките през днешния ден и съобщи, че това би трябвало да е началото на разговор с страната, а не да оставя бизнеса да се конфронтира с пациентите.

 Опасност от затваряне на дребните аптеки у нас, фармацевтите готвят митинг Опасност от затваряне на дребните аптеки у нас, фармацевтите готвят митинг
За заплаха от затваряне на аптеки в дребните обитаеми места предизвестяват от Българския фармацевтичен съюз. Заради неналичието на компютри, интернет и со...

Фармацевтите в близо 40 аптеки в Русенска област през днешния ден ще посрещнат клиентите си без бели престилки. Те са безапелационни, че смяна в системата на опазването на здравето би трябвало да има, само че не би трябвало да се прави на парче и не за сметка на един или различен отрасъл, нито в ущърб на болните хора.

Мирена Аспарухова, магистър-фармацевт: Ние започваме откъм гърба напред… По Здравна каса ние работим на хартиени носители, които пациентите ни носят, вместо да се вкара електронната здравна карта и с електронни предписания, където ще се наблюдават, съгласно нас, количествата на медикаментите и за подправени медикаменти.
Русенските фармацевти за следващ път декларират, че не са срещу верификацията, нито срещу концепцията да се наблюдава къде отиват медикаментите и дали има нерегламентиран реекспорт. Но считат, че определеният път е погрешен.
Мирена Аспарухова, магистър-фармацевт: Ние си зареждаме медикаментите от дистрибутори, с фактури, всяко идва с партиден номер и за какво ние би трябвало да сме последната инстанция, която ще следим за това, откакто може да е по-в началото, примерно да го вкарат в складовете, където те могат да наблюдават, където те одобряват от вносители.
Русенските фармацевти не са удовлетворени и от метода, по който е решено да се вкара европейският стандарт за надзор на подправените медикаменти, без да се намерения за значимите стъпки преди този момент.
Бедрос Пехливанян, притежател на верига аптеки в Русе: Смея да настоявам, че единствено един дребен кръг от хора, които бяха в Управителния съвет на съюза на фармацевтите, без да се допитат, безусловно без да вземат мнението на необятната маса сътрудници, които са, те показаха подготвеност, че България може да бъде включена в първия пилотен, мисля че от 6 страни, подобен план, който може да започва верификацията. И бяха налице още незабавно от Румъния и от Гърция същата процедура за отсрочване.
Голяма част от аптеките в Русе към този момент имат от новите четци, въпреки и медикаментите с нови баркодове да се броят на пръсти. И се надяват, че както те вършат стъпки, с цел да изпълнят държавните разпореждания, по този начин и е страната ще направи, с цел да ги поддържа и вкара електронното опазване на здравето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР