Аптекари предупреждават клиентите си, че вече няма да могат да

...
Аптекари предупреждават клиентите си, че вече няма да могат да
Коментари Харесай

Еврорегламент може да спре продажбата на лекарства на...

Аптекари предизвестяват клиентите си, че към този момент няма да могат да си купуват медикаменти на блистери. Това е обвързвано с въвеждането на системата за верификация на медикаменти, написа скандал.бг.

Лекарство срещу киселини е измежду медикаментите, които потребителите най-често си купуват на блистер. Много клиенти научават от своите фармацевти, че медикаментите няма да са в продажба по този метод.

Как това е обвързвано с новите регулации?

Системата за верификация раздели фармацевтите на две. Мненията им са на двата полюса – съгласно някои, системата дава опция за надзор върху медикаментите, които влизат у нас и смяната е положителна. Според други обаче, електронната система ще донесе единствено негативи, изключително на дребните аптеки.

„ Мисля, че ще настане цялостен призрачен сън и случката с електронни винетки ще ни се стори като един идеал. Без винетка може, без лекарство не може ”, споделя пред bTV Невена Цанева.

От съвсем 30 години тя държи дребна аптека в центъра на столицата. Разказва, че на блистер се търсят всевъзможни медикаменти.

„ Нямат пари. Искат си блистера и ние им го даваме. Ще се появи бъг съгласно мен, тъй като би трябвало да се верифицира опаковка, а след това да се продават блистерите.

И Българският фармацевтичен съюз, и Здравното министерство са безапелационни, че продажбата на медикаменти на парче ще продължи.

„ По никакъв метод няма да има условие за преустановяване на практиката за разпределяне на блистер, тъй като тя е траидиционна за страната ”, съобщи Илко Гетов от БФС.

От Здравното министерство дадоха обещание, че достъпът до медикаментите няма да е усложнен.

От Българския фармацевтичен съюз дават обещание още, че покачване на цените на медикаментите поради новата система няма да има.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР