Аптека, работеща с НЗК © Цветелина Белутова Три дами са

...
Аптека, работеща с НЗК © Цветелина Белутова Три дами са
Коментари Харесай

Кандидатите за председател на фармацевтичния съюз искат повече пари за аптеките

Аптека, работеща с НЗК

© Цветелина Белутова Три дами са претенденти за ръководител на съсловната организация на магистър-фармацевтите - Българския фармацевтичен съюз (БФС). Изборите ще се проведат в петък и събота и са значими за бранша и събират интереса, тъй като организацията има задоволително лостове да влияе върху ръководещите във взимането на решения по какъв начин да работят аптеките, какви такси и от кого да получават и други
Трите кандидатки са Аделина Любенова, виновен фармацевт и член на борда на шефовете на един от четирите най-големи дистрибутора на медикаменти - " Стинг " ; Любима Бургазлиева, магистър-фармацевт и юрист, която до неотдавна управляваше склад на същата компания в Бургас; и проф. Асена Стоименова, учител в Медицинския университет - София.

Защо е значимо

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики БФС е основана със закон и участието в организацията и заплащането на членски импорт е наложително за всички магистър-фармацевти, с цел да упражняват специалността си. По закон здравната каса ревизира дали фармацевтите са си платили членския импорт постоянно и може да ги санкции.

Освен това от организацията зависят голям брой детайлности по цялата верига на лекарствоснабдяването, в това число лицензите и цените на медикаментите. БФС има свои представители в съвета по търговия на дребно към шефа на Изпълнителната организация по медикаментите, който предлага на коя аптека да бъде публикуван лиценз. Техни представители вземат участие в работата на здравната комисия в Народното събрание и вземат отношение по законодателството, както и в консултативния орган към здравното министерство, който се назовава Висш съвет по фармация.

БФС излъчва и представители и в Комисията по бистрота, в която могат да бъдат обжалвани цени на медикаменти и %, в който НЗОК ги заплаща. Освен това БФС е в органите, които позволяват реклама на медикаменти, утвърждават разпоредбите за работа в здравния бранш, а напълно скоро се чака да бъдат в комисиите по общини и в здравното министерство, които да чертаят аптечната карта, която ще не разрешава отварянето на нови аптеки там, където към този момент има такива.

Кандидат-председател за трети път

Аделина Любенова е виновен фармацевт и член на борда на шефовете на един от четирите най-големи дистрибутора на медикаменти - " Стинг ". Компанията е с оборот 567 млн. лева през 2018 година и е известна като снабдител на дребните аптеки, в множеството случаи благосъстоятелност на магистър-фармацевти.

Любенова е претендент за ръководител на фармацевтичния съюз за трети път. Преди към осем години беше заместник-председател на БФС. При предходните избори тя изгуби борбата за председателското място и апелира решението на сътрудниците си в съда, само че не съумя да в профил съперника си.
При настоящето управление не зае никакъв пост и предходната година провежда предприемчив комитет от фармацевти. Те проведоха към 20-на аптеки в София да стачкуват с жълти жилетки против въвеждането на касови апарати в аптеки, европейската система за верификация на медикаментите, системата за следене на наличия от медикаменти и други
Любенова е и един от най-упоритите лобисти единствено фармацевти да имат право да имат аптеки, и то единствено по една, и даже съумя да прокара този текст в лекарствения закон през далечната 2007 година, само че по-късно той беше анулиран.

Тя не е показала идея и не е отправила стройни предизборни обещания. В писмото от инициативния комитет зад нейната кандидатура от седем магистър-фармацевти е маркирано, че над 1840 фармацевти " познават нейната самодейност и благоприятни условия " и я поддържат.

Чуждите посолства в борбата за отношението към фармацевтите

Другият претендент е Любима Бургазлиева, магистър-фармацевт и юрист, която до неотдавна управляваше склада на " Стинг " в Бургас. В момента е юрист, който съставлява аптеки. Съвсем неотдавна тя изпадна в конфликтната обстановка да бъде член на съвета в Изпълнителната организация по медикаментите, която дава лицензи на аптеки, и в това време да съставлява същите тези аптеки, когато апелират санкциите от ИАЛ пред съда.

Бургазлиева е изпратила идея, в която има редица " забавни " моменти. Тя да вземем за пример дава обещание на подкрепилите я да работи за единни държавни крайни цени на медикаментите с минимални отстъпки за дистрибуторите и надценки, задоволителни аптеките да се устоят. Фиксираните цени са дългогодишна фантазия на дребните аптеки, които не могат да се конкурират с новите съвременни обекти на тематика цени.
Бургазлиева споделя още, че ще работи да включи фармацевтите в стратегиите за профилактика, финансирани от страната. Освен това тя счита да лобира за въвеждането на спомагателен държавен изпит за придобиване на дееспособност като фармацевт, като в комисията изпитващи предлага да има член на БФС.

Най-крилатата фраза в концепцията й е " работа с посолствата на страните - членки на Европейски Съюз, за реализиране на институционален и дипломатически напън върху държавното управление да вкара открити положителни практики за взаимоотношенията сред обществото и фармацевтите ". Разбира се, надали немският дипломат ще беседва с премиера Бойко Борисов по въпроса задоволително ли обществото почита фармацевтите, само че посланието е показателно какво се дава обещание в кандидатските концепции.

Такса за всяка рецепта

Третият претендент за поста е проф. Асена Стоименова, учител в Медицинския университет - София. Допреди повече от година тя оглавяваше Изпълнителната организация по медикаментите в най-дългия управителен мандат на този пост и по-късно остана консултант на здравния министър.

Стоименова е била зам.-председател на БФС, преди да заеме поста в ИАЛ. Тя има дълга идея с ограничения и оферти за законодателни промени. Най-важното от тях е предлагането за генерично изписване и разпределяне на медикаменти. Това значи, че лекарите ще предписват медикамент по интернационално непатентно название, а изборът кое тъкмо от 10 медикаменти в групата да бъде отпуснато ще става от фармацевта в аптеката. Другата мярка, която съгласно концепцията ще докара до увеличение на приходите на фармацевтите, е въвеждане на такса за фармацевтични услуги и въвеждане на такса за всяка рецепта. Подобни такси има в множеството европейски страни, само че пък против тях стои задължението аптеката да работи с всички медикаменти, да дава нощни наряди и да оказва избрани услуги. В България фармацевтите получават 2 лева единствено за обработка на изцяло платените от касата медикаменти.

Стоименова дава обещание и да работи за понижаване на административната тежест върху фармацевтите и също така на доста места в концепцията й се срещат ограничения за въвеждане на цифрово опазване на здравето в аптеките, като да вземем за пример електронна рецепта, инспекция на дози, приложения за лекарствени взаимоотношения и други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР