Априлското въстание избухва на 20 април, 1 май по нов

...
Априлското въстание избухва на 20 април, 1 май по нов
Коментари Харесай

Навършват се 143 години от Априлското въстание

Априлското въстание избухва на 20 април, 1 май по нов жанр, 1876 година. В Клисура, където се прави най-старата възстановка в страната, тече усилена подготовка за идните празнувания, когато черешовото топче на Боримечката още веднъж ще възвести паметните събития от 1876 година.

Тътенът на топчето ще огласи още веднъж в Клисура на 1 май. И в бунтовното градче към този момент се усеща миризмата на барут.
Стоян Иванов - шеф на Историческия музей в Клисура: Този барут в навечерието на Априлското въстание можел да се добие само по контрабанден метод, защото барут канетата са напълно под държавен надзор.
Освен за топчето, се приготвят и фишеците за пушките.

Стоян Иванов - шеф на Историческия музей в Клисура: Хората, които вземат участие в нашата възстановка, употребяват оръжие от епохата, достоверно, несъмнено, то е обезопасено. И оставаме в ръцете на Боримечката да успее да изгърми с топа.

А в ролята на Боримечката още веднъж ще влезе Стефан Желязков.
Стефан Желязков: Може би това е 13-та година поредна, която вземам участие, вълнението е още в този момент, а пък пристигна ли денят всичко се подвига нависоко.
Във възстановката ще се включат близо 200 души, измежду които и представители на Национално сдружение Традиция. На този ден, по традиция в Клисура идват и доста посетители.
Стефан Желязков: Ми дано да заповядат, такова нещо няма да видят другаде, с изключение на в Клисура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР