Април ще бъде ужасен месец за петролната индустрия, това е

...
Април ще бъде ужасен месец за петролната индустрия, това е
Коментари Харесай

Саудитска Арабия – вероятният победител от петролната война

Април ще бъде ужасяващ месец за петролната промишленост, това е ясно за всички. На фона на рецесията с ковид и ценовата война сред Русия и Саудитска Арабия, цената на петрола към този момент е с 65% под равнището от същия интервал на предходната година, като се чака той да поевтинее още повече, откакто Рияд залее пазара с 12,3 млн. барела дневно при приключването на съглашението на групата ОПЕК+ за ограничение на добивите от началото на парил, написа Си Ен Би Си.

Преди няколко месеца никой не можеше да си показа цена на петрола от 20 $ за барел, само че през днешния ден някои анализатори предвиждат немислимото до скоро поевтиняване дори до 10 $ за барел, защото през идните месеци местата за негово депозиране ще бъдат запълнени.

Когато нещата се уталожат, доста анализатори считат, че точно Саудитска Арабия, страната, чиито приходи зависят главно от износа на нефт, ще излезе като победител от рецесията.

Кралството изцяло умишлено нанася вреди върху личната си стопанска система с рекордния рандеман от над 12 млн. барела дневно, като главната цел в тази ситуация е придобиване на по-голям пазарен дял в световен мащаб.

Въпреки ужасните резултати в кратковременен проект, в случай че Рият успее да устои на фискалните несгоди за няколко месеца, проектът за продобиване на по-голям пазарен дял може да се трансформира в триумф.

„ Саудитците определ ще бъдат измежду спечелилите “, разяснява Абхи Раджендран, шеф на проучванията в Energy Intelligence. Той базира прогнозата си на възобновяване на цените на петрола през 2021 година, като прибавя, че чака те да скочат до 80 $ за барел в границите на три години.

По думите на Раджендран пазарният дял на кралството „ несъмнено ще нарасне “, като до година или две Рияд ще би трябвало да увеличи производството на нефт, защото светът ще има потребност от него. Според анализатора Саудитска Арабия още веднъж ще задмине Съединени американски щати като максимален производител на черно злато.

 „ Краткосрочни вреди в името на дълготрайни облаги “

Въпреки това доста специалисти предвиждат спад в добива след края на април, защото месецът ще покаже, че търсенето на нефт към момента не се е възстановило.

Стивън Бренок от PVM Oil Associates дефинира саудитската политика като „ краткосрочни вреди в името на  дългосрочни облаги “.

„ Подобно на всички производители на нефт, те няма да бъдат изключително въодушевени от цени от 30 $ за барел в близкото бъдеще. Въпреки това, повишението на добива и доставките ще защищити позицията им на основни пазари за експорт в дълготраен проект “, споделя Бренок.

… само че купувачите може да изчезнат

Съществува обаче и опцията световният стопански блокаж поради ковид да сътвори обстановка, в която Рияд няма да успее да откри задоволително копувачи.

„ Ако данните покажат, че Саудитска Арабия не може да изнесе всичкия този нефт поради срутва в търсенето, то обстановката може да стане доста неприятна за кралството “, споделя Елън Уолд, президент на Transversal Consulting и създател на  „ Saudi, Inc. “

Все още никой не знае какъв ще бъде мащаба на икономическите вреди, нанесени от световните ограничаващи ограничения върху хората и бизнеса в битката с ковид. Анализатори от основаната в Дубай банка Emirates NBD, че срутва на пазара ще стартира през това тримесечие и че най-вероятно ще окаже дълготраен резултат върху траекторията на потреблението на нефт.

От Международната организация по енергетика (МАЕ) чакат търсенето на нефт в международен мащаб да падне с 20% през 2020 година, до момента в който от японската банка MUFG предвиждат спад  с 8,5 млн. барела през април.

Тежки икономии в кралството?

Китай най-вероятно ще продължи да е най-големият покупател на евтиният саудитски нефт, само че доставките за азиатската страна може да се окажат незадоволителни на фона на огромният спад на търсенето в други основни пазари като Индия и Европа. Освен това, пазаруването на на ниска цена нефт през април не е гаранция, че Китай ще продължи да разчита на доставки от Рияд в бъдеще.

„ Ако саудитците не съумеят да убедят някой да подпише дълготраен контракт, те няма по какъв начин да си подсигуряват по-голям пазарен дял “, прибавя Уолд.

Следващата стъпка, която би трябвало да предприеме кралството, е приемането на ограничения за компенсиране на по-ниските доходи от петролния експорт, като те могат да включват заеми, ограничения за икономии(austerity) и пласиране на активи от Суверенният фонд на Саудитска Арабия, прочут като Публичен капиталов фонд (PIF).

Всяко едно от тези дейности може да има огромен отзив в страната. „ Много евентуално е да има повече политически репресии, тъй като сложните избори нормално водят до неодобрение и съпротива “, прибавя Уолд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР