Април 2023 г. е четвъртият най-топъл месец април в света,

...
Април 2023 г. е четвъртият най-топъл месец април в света,
Коментари Харесай

Как Великден се оказа по-студен от Коледа

Април 2023 година е четвъртият най-топъл месец април в света, само че с огромни районни отклонения – с високи месечни температури над нормата в доста региони на Югоизточна Азия, Западна Антарктида и в Северна Канада. В Централна и Югоизточна Европа април 2023 година месецът беше по-студен от естественото за интервала. Екстремностите на времето, в резултат на климатичните промени, провокираха филантропична злополука в Монголия, до момента в който Испания означи най-топлия месец април в своята метеорологична история, а месечното количество дъжд в страната е било най-ниското, откогато се вършат измервания. Това демонстрира анализът на доктора по климатология Симеон Матев. През последното десетилетие междинната априлска температура в Европа се е повишила с 0,46 °C. Тазгодишният април се подрежда на 10-то място по най-малка повърхност на леда в полярните региони. В нашата страна миналият месец беше по-студен от естественото.
В световен проект април беше четвъртият най-топъл месец април
Средната температура на въздуха през април 2023 година в световен проект е била с 0,32 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 0,50 °C по-топъл от предходния климатологичен интервал 1981 – 2010 година, съгласно систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S). Тези данни подреждат тазгодишния април на 4-то място в класацията за най-топъл април, след водачите 2016, 2020 и 2019 година (Фиг. 1). Обратно, най-студено за последните 44 години е било през 1982, 1979, 1984 и 1985 година с аномалии към и по-големи от 0,5 °C (според данните на Коперник). За последните 10 години световната температура през април се е повишила с 0,18 °C.

При разбор на данните от архива на NOAA, в който има данни от 1880 година най-студеният април досега е регистриран през 1909 година Най-топлите години съответстват с тези от данните на Коперник (C3S). Трендът на покачване на априлската световна температура за целия ХХ в. е 0,08 °C на десетилетие, само че в случай че погледнем данните единствено за последните 30 години, се вижда, че
темпът на покачване е близо 3 пъти по-голям
и възлиза на 0,21 °C на десетилетие (Фиг. 2). Обръщаме внимание, че на Фиг. 2. аномалиите са по отношение на междинната температура за целия ХХ в., която е доста по-ниска от тази през новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година, и по тази причина самите аномалии и надлежно по-топли и по-студени години се разграничават от тези на Фиг. 1.

Южното полукълбо е с най-висока междинна априлска температура в инструменталната история.

Температурите са били над междинните в огромни елементи от Централна и Южна Америка, Африка и Антарктика (Фиг. 3), както и в Североизточна Северна Америка и Гренландия. Някои елементи на Азия, като низините към Каспийско море и в югоизточните региони на континента, са отбелязали рекордно високи температури в някои от дните. За такива се оповестява в Тайланд, Виетнам, Лаос и Мианмар. В Бангладеш са били регистрирани стойности, достигащи до 43 °C.

От друга страна температурите са били по-ниски от естественото в Аляска, където в централните елементи бяха сложени върхове за най-дебела снежна завивка през април. По-ниски температури от естественото за април бяха регистрирани и в Централна Азия. За Монголия тези ниски температури се случват след студена зима и горещо и изсъхнало лято. Тази композиция докара до измиране на доста стада добитък, което е главен занаят на популацията в този район. Тези метеорологични събития доведоха до филантропична рецесия, която е засегнала повече от 200 000 души. В Австралия пък
регистрираха най-студения април от 2015 година,
като междинните температури са близки или малко под откритите правила. Също по този начин там регистрираха и най-валежния април от 2006 година насам, като за април 2023 година е имало 37% превишение на нормите за месечна сума на дъжда за цялата територия на Австралия.

Температурата на повърхността над моретата и океаните е била преобладаващо по-висока от естественото. Интересно е да се означи, че с най-голяма наднорменост е морето на Уедъл в Антарктида и изненадващо – в екваториалната източна част на Тихия океан, където напълно скоро завърши близо тригодишният интервал на поднорменост, в резултат на феномена Ла Ниня. Тези наднормени към този момент температури в района са ранен знак за евентуален преход към изискванията на Ел Ниньо.

В Европа месец април 2023 година е бил малко по-топъл от нормалното 

Повишението на температурите за месеца възлиза на едвам 0,23 °C над междинното за интервала 1991 – 2020 година, като тази стойност е с 1,7 °C по-ниска спрямо най-топлия април, който е маркиран през 2018 година През последното десетилетие междинната априлска температура в Европа се е повишила с 0,46 °C.

Най-голяма роля за по-високите температури през април в Европа имат извънредно дългите и горещи талази на Пиренейския полуостров, които донесоха оптимални температури с юлски стойности. В португалския град Мора бяха измерени 36,9 °C, което съставлява новата най-висока априлска стойност в страната. Нова безспорна оптималната температура имаше и в Испания. В град Кордоба живакът в термометрите на формалната станция доближи до 38,8 °C. Според непотвърдена към момента информация, това най-вероятно е
най-високата измервана температура в Европа през месец април.
Освен рекордно високите оптимални температури, в Испания регистрираха и най-високата междинна месечна температура т.е. това е най-топлият април в метеоисторията на Испания. Месечното количество дъжд в страната е най-малкото, откогато се вършат измервания. Тази композиция – от най-топлия и най-сухия месец, задълбочиха сушата в страната, като предизвикаха голям брой горски пожари, което даже, за Испания се случва извънредно рано през годината.

Освен на Иберийския полуостров, с по-високата от междинните месечни температури се открояват и Исландия, северните елементи на Норвегия и Швеция, както и в Прибалтика, и в Европейската територия на Русия (Фиг. 4).

По-голямата част от Централна и Югоизточна Европа, Англия и южната част на Скандинавския полуостров са били с по-ниски температури от естественото, като в множеството страни отклоненията са достигали до 2 °C под нормата. Особено показателно за студеното априлско време в Италия е фактът, че температурите на Великден в доста италиански градове, са били по-ниски от тези по Коледа. Съобщаваше се и за извънредно мощни снежни стихии в равнините в Румъния и Турция.

В по-голямата част от България междинните температури са били по-ниски от естественото

В по-голямата част от равнинната и низинната част на страната, месечните температури са били сред 0,5 и 2 °C по-ниски от нормата за интервала 1991 – 2020 година, съгласно данни от някои станции на Национален институт по метеорология и хидрология, както и от общоприетоо ситуирани автоматизирани станции. Около и над нормата са били междинните месечни температури в източните региони от страната и най-много по Черноморието.
Относително най-студено е било
в някои планински региони, както и в централните елементи на Западна България, където има места с месечна особеност повече от – 2 °C.

Тазгодишният април е четвъртият най-студен месец април в България, след 2003, 2008 и 2002 година (Фиг. 5). През ХХ в. най-студен април е регистриран преди 25 години, през 1997 година, съгласно информация в архива на Национален институт по метеорология и хидрология. Ако се върнем още по-назад в историята, се вижда, че най-студен въобще в цялата ни метеоистория е април от 1893 година Най-топъл в цялата редица с данни е бил април от 1934 година С огромна позитивна особеност са още и 1953, 1964, 1968, 1989 г, а през новия век най-топли са били месеците през 2016 и 2018 г, когато температурите на доста места в страната доближават до 30 °C. Април е един от месеците, който през последните 30 години е претърпял относително дребна смяна – стоплянето е минимално, и нормално е в границите на 0,3 – 0,4 °C.

Повечето дни от април 2023 година са били с по-студени дневни температури от нормата. Най-студено е било при започване на месеца, когато някои дни са били с 6 до 10 °C по-студени от естественото за интервала. Температурите в този интервал са били с типично зимни стойности и с изключение на в планините, сняг е превалявал в Североизточна България, Предбалкана и високите западни полета, в това число и в София. По-топъл интервал е настъпил едвам след 20 април, само че той
не е съумял да компенсира студените дни преди този момент,
а в края на месеца новото захлаждане е намалило температурите и това е повода в някои низини да бъдат регистрирани късно-пролетни слани. Същевременно по-ниските априлски температури, в комбиниране с наднормените превалявания, са подобрили доста влагозапасите на почвените пластове в по-голямата част от страната и засушаванията са били отстранени. На места в Източна България падналите количества дъжд са били повече от 2 пъти над месечните правила.

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за април 2023 година е била с 3% по-малко от междинната за интервала 1991 – 2020 година В безспорни числа междинната повърхност на леда е 14 млн. км2. По този индикатор тазгодишният април се подрежда на 10-то място по най-малка повърхност на леда, като лидер в тази ранглиста е 2019 година

По-ниските концентрации на морския лед са преобладавали в множеството гранични морета на Северния ледовит океан, в това число и Баренцово, Охотско и Лабрадорско море. Берингово море е имало негативни аномалии на юг и позитивни на север. Гренландско море продължава към този момент няколко месеца наклонност на концентрации над междинните (Фиг. 6).
Концентрациите на морски лед по източното крайбрежие
на Свалбард, през този април са се доближили нормите, след няколко месеца на поднормени условия.

В Антарктика площта на морския лед е траяла да усилва площта с оглед естественото сезонно повишаване на леда в тази част на света и е достигнала покритие от 5,9 млн. км2. Това обаче е с 19% под междинното за 1991 – 2020 година за април. Тези стойности класират месеца на трето място по минимум лед, като остава зад водачите от 1980 и 2017 година

Картата на аномалията на концентрацията на морски лед за април 2023 година демонстрира, че като се изключи моретата Амундсен и Рос всички останали браншове са били с по-ниски концентрации с морски лед от естественото. Най-голяма е била аномалията в море на Уедъл, което е в директна връзка с доста огромните високи температури на въздуха над нормата в този район (Фиг. 1).
Април 2023 година ще се запомни с няколко рискови събития,
като най-голямо внимание се обърна на продължителната гореща вълна в Испания и Португалия, където към този момент има нови априлски върхове. Високите температури, в комбиниране с рекордно дребното превалявания, водят до задълбочаваща се суша, която визира милиони хора. Земеделските производители от района към този момент понесоха огромни загуби, а усложненията в производството на зеленчуци се усети освен в Испания, само че и във всички страни, които внасят испански плодове и зеленчуци, като една от най-пострадалите страни е Англия, където се стигна до недостиг на пресни зеленчуци. И в случай че за Западна Европа
това е по-скоро проблем на „ разнообразието “ на пазара,
то същинска филантропична рецесия настъпи в Монголия, където горещото и изсъхнало минало лято беше последвано от леден пролетен интервал. Тези рискови метеорологични събития бяха подсилени от актуалните климатични промени и съгласно изчисленията на някои климатолози шансът да се случат в такава степен е няколко пъти по-голям, в сравнение с в предишното.

Текстът е препубликуван в с редакции. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР