Apple води преговори с минни компании за дългосрочни доставки на

...
Apple води преговори с минни компании за дългосрочни доставки на
Коментари Харесай

Как Apple влезе в надпреварата за най-търсения метал

Apple води договаряния с минни компании за дълготрайни доставки на кобалт. Технологичният колос желае да купува метала непосредствено от добиващите го, с цел да избегне евентуален дефицит, подбуден от взрива на електрическите автомобили.

Кобалтът е един от най-актуалните метали и основен детайл от батериите на смарт телефоните и електрическите автомобили. Въпреки че производителят на iPhone е един от най-големите крайни консуматори на кобалт за батериите на устройствата си, за покупката му отговаряха доставчиците на Apple, които създават батериите й.

 Най-важният метал за електрическите автомобили идва от тази африканска страна
Най-важният метал за електрическите автомобили идва от тази африканска страна

Батериите не могат без кобалт

Технологичният колос се стреми да подсигурява постоянни доставки на метала за батериите на своите iPhone и iPad, защото бързият растеж на търсенето на акумулатори за електрически коли заплашва да сътвори дефицит на суровината. Около 1/4 от международната продукция на кобалт се употребява за прозводството на смарт телефони.

Apple желае да подписа контракти за обезпечаването на няколко хиляди метрични тона кобалт годишно в продължение на 5 години или повече. Преговорите с минните компании са в ход от няколко месеца.

 Една от най-бедните страни счита да забогатее от
Една от най-бедните страни счита да забогатее от " петрола на 21 век "

Държавата се възползва от огромните си находища от най-актуалния и скъп метал

В края на предходната година изпълнителният шеф на Glencore Айвън Гласенбърг загатна производителят на iPhone измежду няколкото компании, с които минната компания договаря за доставки на кобалт.

Apple ще се конкурира с производителите на коли и производителите на акумулатори, с цел да си обезпечи дял доставките на кобалт. Големи компании от BMW и Volkswagen до Samsung се стремят да подпишат дългогодишни контракти за доставка на редкия метал, с цел да изпълнят амбициозните цели за произвеждане на електрически автомобили.

 Samsung желае остарелия ви телефон, с цел да зареди новия ви автомобил
Samsung желае остарелия ви телефон, с цел да зареди новия ви автомобил

Как международните колоси ще се оправят с растящата цена на кобалта?

Засега не са оповестени огромни покупко-продажби, макар че шефът на доставките на BWM неотдавна разгласи пред вестник FAZ, че компанията е покрай сключването на договорка за до 10-годишна доставка на най-актуалния метал.

Кобалтът е съществена съставна част в литиево-йонните акумулатори на смарт телефоните. Докато за производството им е нужен към 8 грама пречистен кобалт, батерията за електромобил изисква над 1000 пъти повече. Големите производители на смарт телефони са измежду най-сериозните консуматори на редкия метал, като единствено Apple има към 1.3 милиарда устройства.

 Мед, кобалт, литий - първенците на пазара на метали
Мед, кобалт, литий - първенците на пазара на метали

Частният капитал интензивно влага в тях, чака нови облаги

Верига за доставки

Цената на метала се усили над 3 пъти през последните 18 месеца, достигайки над 80 000 $ на метричен звук. 2/3 от доставките идват от Демократична република Конго, където в никакъв случай не е имало кротичък преход на властта, а детският труд към момента се употребява в някои елементи на минната индустрия.

През последните години Apple ускори ангажираността си с доставчиците на кобалт, откакто произходът на метала във веригата й за доставки беше подложен на инспекция от групи за отбрана на правата на индивида.

 Тъмната страна на взрива на електрическите автомобили
Тъмната страна на взрива на електрическите автомобили

Деца от втората най-бедна страна в света копаят скъп метал с ръце

" Амнести интернешънъл " твърди в собствен отчет, че китайските снабдители на Apple и Samsung Electronics купуват кобалт от мини, които разчитат на детски труд.

Миналата година Apple за пръв път разгласява лист на фирмите, които й доставят скъпия метал и даде обещание да не употребява кобалт от дребните мини в Конго, до момента в който не се увери, че в тях се съблюдават трудовите стандарти.

 Apple, LG, Microsoft, Samsung и Sony са свързани с кобалт, добиван от деца в Конго?
Какво сплоти Apple, LG, Microsoft, Samsung, Sony?

Нов отчет прави разкрития за една цяла промишленост
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР