Apple търси по-изгодни дестинации за производство на някои от смартфоните

...
Apple търси по-изгодни дестинации за производство на някои от смартфоните
Коментари Харесай

Apple започна да сглобява iPhone 14 в Бразилия


Apple търси по-изгодни дестинации за произвеждане на някои от смарт телефоните си
(снимка: CC0 Public Domain)

В устрема си към географска диверсификация на производството на смарт телефони, Apple стартира да сглобява модела iPhone 14 в Бразилия. Читател на бразилския блог MacMagazine неотдавна е закупил iPhone 14 със 128 GB, обозначен с BR/A и надпис „ Assembled in Brazil ” на кутията.

Предполага се, че единствено базовият модел на iPhone 14 се създава в Бразилия, защото никой различен четец на блога не е съобщил, че е купил iPhone 14 Pro или iPhone 14 Plus с ID BR/A. Смартфоните на Apple, доставяни на пазара в Бразилия от Китай, са обозначени с BZ/A или BE/A.
още по темата
Apple към този момент има история със сглобяване на iPhone в Бразилия. Миналата година там беше създаден iPhone 13. Моделът iPhone SE също се създава в Бразилия, поради локалното данъчно облагане.

Вносните мита за избран лист от артикули, който включва съвсем всички устройства на Apple, са доста високи в Бразилия. iPhone 14 128GB, доставен от чужбина, коства 7599 реала (около $1520), до момента в който същият модел, създаден на локално равнище, коства към 5000 реала (около $1000).

Въпреки че Китай към момента заема по-голяма част от производството на Apple, през последните години компанията търси диверсификация в други страни, заради възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин и рестриктивните мерки в Китай поради Covid-19.

Дори в случай че сглобяването на iPhone в Бразилия е фокусирано единствено за потребностите на локалния пазар, това ще помогне на Apple да избегне дефицита на смарт телефони в страната. Публикация на 9to5Mac твърди, че тази година Apple възнамерява да стартира сглобяване на iPhone 15 по едно и също време в Китай и Индия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР