Apple обяви печалбата си за четвъртото тримесечие на своята фискална

...
Apple обяви печалбата си за четвъртото тримесечие на своята фискална
Коментари Харесай

Apple с отлично представяне през Q4 2018

Apple разгласи облагата си за четвъртото тримесечие на своята фискална 2018 година, а изводите от доклада могат да се обобщят като “още повече Apple”, защото приходите са нарастнали с 20% на годишна база и доближават 62,9 милиарда $. Брутният марж доближава 38.2%, което е с 0.3% повече от същия интервал на предходната година. Оперативните доходи също бележат сериозен растеж – 22.9% или 16.1 милиарда $. Нетните доходи, частично поради нови данъчни облекчения, бележат растеж от 31.8% и доближават 14.1 милиарда $, а облагата на акция е повишена с 40,6% до 2,91 $.



Както нормално, iPhone е главният локомотив, който дърпа композицията на Apple напред, само че, както стана норма през последните години, резултатите от това фискално тримесечие дава единствено бегла визия за продажбите на новите устройства, защото завършва на 29 септември. Иначе, приходите на iPhone са нарастнали с 29% на годишна база и доближават до 46,9 милиарда $, само че общите продажби на единица продукция означават алегоричен напредък от едвам 0,4% през четвъртото тримесечие в съпоставяне със същия интервал на 2017 година, като продадените устройства са 46,9 млн. Значително по-високите доходи предстоящо идват от движещата се нагоре цена на iPhone. Нейните междинни стойности в световен мащаб са към 793.04 $ на устройство.

Другото значимо перо за Apple са услугите на компанията. То отбелязва растеж от 17% спрямо предходната година и доближават до малко под 10 милиарда $. Услугите включват цифрово наличие, Apple Pay и, схваща, се iTunes.

Съвсем скоро софтуерният колос показа и новите си артикули - MacBook Air и Mac Mini - само че какво ще бъде тяхното въздействие върху приходите на компанията ще можем да забележим чак в доклада за първото тримесечие на 2019 година Засега е ясно единствено, че през четвъртото тримесечие на 2018 година продажбите на Mac като цяло са намалели с 2 % - 5.3 милиона единици - само че приходите са нарастнали с 3%, което отразява по-високата цена на новите модели.

Продажбите на iPad също бележат спад. Apple са продали 9,7 милиона устройства през това тримесечие, което е спад с 6% по отношение на същия интервал на предходната година. Приходите тук, за разлика от тези в другите сегменти, също се намаляват - с 4,1 милиарда $ - което е спад от 15% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година

И най-после, категорията " Други ", в която попадат HomePod, в допълнение към Apple TV, Apple Watch, аудио дивизията Beats и продажбата на аксесоари, е генерирала доходи от 4,2 милиарда $, което е с 31% повече от преди година.

Apple чака приходите за първото фискално тримесечие да бъдат сред 89 и 93 милиарда $, с марж сред 38% и 38.5%.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР