Apple обяви, че ще съди израелската софтуерна компания NSO Group

...
Apple обяви, че ще съди израелската софтуерна компания NSO Group
Коментари Харесай

Apple съди компанията, създала шпионския софтуер „Пегас“

Apple разгласи, че ще съди израелската софтуерна компания NSO Group поради това, че е таргетирала най-вече потребителите на iPhone със своя програмен продукт за подлушване ``Пегас``, съобщи Би Би Си. Софтуерът може да болести както iPhone, по този начин и устройства с Android, позволявайки на операторите да извличат известия, фотоси и имейли, да записват диалози и скрито да задействат микрофони и камери. NSO Group съобщи, че инструментите ѝ са основани за търсене на терористи и нарушители, само че след разследване на публицисти от 17 издания стана ясно, че ``Пегас`` е бил употребен за подлушване на активисти, политици и публицисти. 

NSO Group съобщи, че доставя софтуера единствено на военни, правоприлагащи и разследващи организации от страни с положителни резултати в региона на правата на индивида. Въпреки това по-рано този месец, като обявиха, че софтуерът е ``позволил на задграничните държавни управления да водят транснационална принуда, което е практиката на властнически държавни управления, ориентирани към дисиденти, публицисти и активисти``.

В  Apple съобщи, че желае да държи NSO Group и нейната компания майка OSY Technologies ``отговорни за наблюдението и насочването към потребителите на Apple``. ``За да предотврати по-нататъшна корист и щета на своите консуматори, Apple също по този начин желае непрекъсната възбрана NSO Group да употребява програмен продукт, услуги или устройства на Apple``.

``Сега`` напомня:

Международно следствие на публицисти от 17 издания, измежду които " Вашингтон пост ", " Гардиън ", " Монд ", " Зюддойче цайтунг " сподели, че шпионската стратегия " Пегас " е употребена в към 50 страни. Клиенти на компанията са били десет правителства - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са вкарвали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора. Сред подслушваните е бил телефонът на френския президент Еманюел Макрон - мишена на шпионско наблюдаване от страна на Мароко. Шпионският софтуер е основан в България, Кипър и Израел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР