Apple обнови документацията за разработчици и представи редица нови технологии

...
Apple обнови документацията за разработчици и представи редица нови технологии
Коментари Харесай

Apple обяви за остарели технологиите OpenGL и OpenCL

Apple обнови документите за разработчици и показа редица нови технологии и софтуерни решения.
Разделът „Какво ново в macOS“ е отдаден на главните промени в macOS 10.14. Това е тъмната тематика Dark Mode, новата технология Create ML за основаване и образование на невронни мрежи с Mac компютри, обновеният Mac App Store с със своите нови рейтинги и обзори (за macOS 10.14 SDK), новият мрежови фреймуърк Network Framework, предоставящ пряк достъп до мрежовите протоколи TLS, TCP и UDP от приложенията, фреймуъркът Natural Language за разбор на естествената човешка тирада и различаване на метаданните, присъщи за всеки съответен език.

Но най-интересното е прикрито най-долу. По-точно в раздела „Остарели и отстранени API: (Deprecations and Removed APIs). Именно там се загатва за отхвърли от „остарелите“ технологии OpenGL и OpenCL. На тези технологии е подложен кръст и Apple най-настоятелно не предлага потреблението на OpenGL и OpenCL в създаването на нов програмен продукт.

„Apple от време на време прибавя макроси за стареенето на API, с цел да укаже, кои API не би трябвало интензивно да се употребяват в разработването“ – се споделя в документите. „Когато имаме остаряване, това напълно не значи незабавното привършване на живота на тези програмни интерфейси. Това значи началото на преходния (grace) преход от тези API към по-нова и модерна опция, която последователно ще ги замени„.

Apple отбелязва, че остарелите API нормално си остават в системата и могат да се употребяват през „разумен интервал от време“, откакто са оповестени за остарели. Но дейната разработка на програмен продукт с тяхна помощ се приключва. Разработчиците се предизвестяват, че остарелите API могат да бъдат изцяло отстранени в една от бъдещите версии на операционната система .

Apple настоятелно предлага на програмистите да се избавят от остарелите API в своя код. Като най-малко, новият код никога не би трябвало да употребява OpenGL и OpenCL. И в случай че тези интерфейси употребяват някакъв остарял код, то той оптимално бързо би трябвало да бъде сменен.
Алтернативата: Metal
Приложенията, основани с потреблението на OpenGL и OpenCL ще продължат да работят в macOS 10.14, само че това са към този момент остарели технологии. „Игрите и графичните приложения, употребяващи OpenGL, в този момент би трябвало да употребяват Metal. Аналогично, приложенията, употребяващи OpenCL за другите изчислителни задания, в този момент би трябвало да употребяват Metal и Metal Performance Shaders„.

Metal са създадени от нулата програмни интерфейси без противоположна съгласуемост с предходния програмен продукт. Според Apple, те обезпечават по-добър и по-пълноценен достъп до актуалните графични процесори в macOS и в tvOS устройствата. „Metal дава опция да се избегнат непотребните разноски, присъщи за остарелите технологии и дава най-новите функционалности за обработката на графика. Единната поддръжка на графиката и изчисленията разрешава на приложенията допустимо най-ефективно да употребяват новите технологии за визуализация. Примери за създаване на приложения и игри с потреблението на Metal са дадени в документите за разработчиците„.

Информацията за миграцията на OpenGL кода към Metal е оповестена в публикацията Mixing Metal and OpenGL Rendering in a View.

Разработчиците от Hacker News са скептични към дейностите на Apple. Консенсусът е следният: тази компания или в действителност ненавижда компютърните игри или грубо страда от синдрома „не е основано тук“ (NIH синдрома). Това е особена позиция в обществената, корпоративната и организационната култури, при които се заобикаля потреблението на непознати разработки по най-различни аргументи: боязън от нарушение на патентното право, недоумение на непознатата работа, отвращение да се признае и оцени труда на другите, ревнивост и част от по този начин наречената „война за територия“. Според Hacker News, технологията Metal удостоверява съществуването на NIH синдрома.

Но въпреки това, през днешния ден множеството компютърни игри се основават посредством Unity3D, Unreal Engine и други енджини, които поддържат Metal. А който е вложил време и пари в създаването под OpenGL/OpenCL – самичък си е отговорен.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР