Apple най-вероятно няма да бъде изправена пред гнева на китайското

...
Apple най-вероятно няма да бъде изправена пред гнева на китайското
Коментари Харесай

Ще пострада ли Apple заради войната между Вашингтон и Huawei?

Apple най-вероятно няма да бъде изправена пред гнева на китайското държавно управление поради новите ограничавания, които Вашингтон наложи над Huawei, считат специалисти, представени от CNBC. Мнението им идва макар заканите от държавните медии.

Производителят на iPhone има положителни връзки с Пекин, а косвено, посредством индустриалните си сътрудници, дава работа на стотици хиляди души във втората най-голяма стопанска система в света. И това са фактори, които ще разубедят Китай да предприеме контрамерки против компанията.

В петък Съединени американски щати наложи нови ограничавания, съгласно които доставчиците на полупроводници на Huawei би трябвало да изискат лиценз от Вашингтон, с цел да продължат да го вършат. Това важи за компании, които употребяват американско съоръжение за производството. А точно подобен е казусът на TSMC, от която Huawei получава 98% от чиповете си.
 Huawei: Оцеляване е основната дума за нас в този момент
Huawei: Оцеляване е основната дума за нас в този момент

Забраните на Съединени американски щати подкопават доверието в страната, американските компании и вериги за доставки, съгласно компанията

Междувременно изданието Global Times, считано за доста близо до Комунистическата партия, заплаши с контрамерки, в това число слагането на някои американски компании в " черен лист ". Не е ясно какво тъкмо значи това и има ли други компании в него, защото той не е обществен.

Други ограничения могат да включват ограничавания или следствия против американски компании като Qualcomm, Cisco и Apple, съгласно изданието. Apple и Cisco отхвърлят коментар, а Qualcomm не е дала отговор на запитването.

Риск за китайските вериги за доставки и работни места

Производителят на iPhone е измежду дребното американски софтуерни компании, които реализираха триумф в Китай през последните няколко години, като продажбите в района образуват 16% от общите през последното тримесечие.

Не единствено приходите от Китай са сериозно значими. Там се създават и множеството iPhone, а страната е значима част от веригата за доставки на Apple. Foxconn, която извърша физическото сглобяване, дава работа на стотици хиляди души.

Макар че преместването на производството отвън Китай не е лесна задача, американски софтуерни компании, в това число Apple, търсят метод да го създадат. Основните страни, към които те се насочват, са Индия и Виетнам. Миналата година компанията стартира производството на AirPods във Виетнам и изиска от доставчиците си да се опитат да извадят сред 15 и 30% от производството си от Китай.

Ако Пекин предприеме ограничения против американските компании, то тя ще форсира преместването. А страната надали би желала да го направи.

Отношенията с Пекин

Apple съумя да построи и положителни връзки с управляващите в Пекин, споделя Пол Триоло, шеф в Eurasia Group. " Не считаме, че Пекин ще тръгне след Apple. Може да има опити за протест на марката, само че не и важен ход против колос, който положителни връзки и с локалните държавни управления, и с Пекин ", показва той.

Това не е първият път, в който софтуерната компания попада в центъра на скандал сред Вашингтон и Huawei. Миналата година, откакто китайската компания бе сложена в черния лист, някои китайци започнаха офанзиви в обществената мрежа против Apple и обявиха, че повече няма да купуват нейни артикули. Но не наподобява това да е имало резултат върху продажбите.

Какво ще направи Китай?

Вместо да тръгне след Apple, Пекин може да подгони други компании. " Въз основа на това, което до момента споделиха представители на управляващите, със несъмнено ще има следствия против американски компании за корист с монополно състояние и за това дали дава отговор на законите за киберсигурността. Така Пекин ще може от една страна да отговори на настояванията на деятелите в обществените мрежи, само че от друга няма да утежни доста бизнес средата, изключително за американските компании ", споделя Триоло.
 Apple и Xiaomi блестят посред най-големия срив на продажби на смарт телефони в историята
Apple и Xiaomi блестят посред най-големия срив на продажби на смарт телефони в историята

Производителят на iPhone сподели резистентност в рецесията и регистрира растеж на приходите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР