Apple и Disney стартираха своите платформи този месец, опитвайки се

...
Apple и Disney стартираха своите платформи този месец, опитвайки се
Коментари Харесай

еволюцията в ентъртеймънт индустрията

Apple и Disney стартираха своите платформи този месец, пробвайки се да привлекат консуматори посредством по-ниска месечна такса от тази на Netflix

Телевизионната и кино промишленост се трансформира под натиска на външни и вътрешни фактори. Потребителите на поточно видеосъдържание, или по този начин наречения стрийминг, в световен аспект са повече от милиард, като са нарастнали с 5% за година. Приходите в новия бранш са се покачили с 25 милиарда $ или с 8% от миналата година. Проучване на Wall Street Journal от тази седмица демонстрира, че приблизително потребителят заплаща по 22 $ месечни абонаментни такси за снабдители на аудио-визуално наличие, като се чака тази сума да нарасне двойно в близкото бъдеще. Това съставлява вакуум, който голям брой компании ще се постараят да запълнят.

Кой е на този пазар

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Netflix е от основните външни фактори за подриването на промишлеността. Компанията, която стартира бизнеса си с предлагането на филми чартърен по пощата, в този момент държи 15% от интернет трафика в света и със своите 160 млн. консуматори е в позицията да дефинира изискванията и диктува трендовете в бранша.

Последният филм на Мартин Скорсезе да вземем за пример, продуциран от Netflix, не доближи до огромна публика на необятния екран макар високия интерес. Множество киноорганизации отхвърлиха да излъчат продукцията заради желанията на Netflix да качи кино лентата на уеб страницата си единствено три седмици след премиерата му. Една трета от потребителите на Netflix споделят в изследването на WSJ, че са подготвени да се разделят с платформата и да преминат на друга. Това изяснява за какво Disney изтегли наличието си от Netflix, откакто закупи 20th Century Fox. Скоро колосът би трябвало да пусне Disney+ публично за консуматори.

Hulu и Amazon са другите наложени имена в този бранш. Prime Video – стрийминг платформаната на Amazon, е по-скоро бонус за потребителите на Prime услугата за доставки на Amazon и въпреки всичко евентуална публика от над 100 млн. души не е за подценяване. Disney закупи контролния пакет от акции на Hulu тази година, само че избира да се концентрира основно върху новата си платформа - Disney+, където ще качва блокбъстър франчайзите като Star Wars и Marvel, както и богата си сбирка от анимационни филми и детско насочено наличие. Макар на по назад във времето, Hulu има своето място в тактиката на Disney, като компанията счита да продължи да основава автентично наличие за платформата, целяща се в по-възрастните консуматори.

Кой навлиза на пазара

Apple и Disney стартираха своите платформи този месец, пробвайки се да привлекат консуматори посредством по-ниска месечна такса от тази на Netflix. След закупуването на Fox и Hulu, Disney се снабди с голямо количество лицензирано наличие, както и създадена стрийминг платформа за разпространението му. Apple от своя страна не разполага със лично наличие и е напрегнат да запълни платформата си с качествена продукция през цялото време. Скритият коз в ръкава на софтуерния колос са потребителите на устройствата му, които в сегашния миг са 900 млн. души. Рисков ход за Apple, само че предстоящ, имайки поради изместването на фокуса на компанията от производството към услугите.

Идеята зад учудващо ниските цени за наличие на Apple и Disney e, че фирмите сe стремят да наберат колкото се може по-голяма потребителска маса, в сравнение с бързи облаги. Disney да вземем за пример чака възвръщаемост на вложенията си едвам след към петата година. Най-големият снабдител на кабелна телевизия в Съединени американски щати - Comcast, придържайки се към обичайния си бизнес модел за момента, излъчва поточно видеосъдържание единствено в Hulu, където към момента държи една трета от компанията, за която се чака да получи към 6 милиарда $ от Disney в идващите пет години. Компанията приготвя и лична платформа, наречена Peacock, само че към момента не е ясно дали ще изтегли наличието си от другите платформи, или ще го предлага паралелно с тях.

АТ&T пък разгласи, че ще се пласира във високия ценови клас новата си платформа HBO Max, която се чака да бъде правоприемник на HBO Now и HBO Go, където ще предложи целия боеприпас от наличие на Time Warner. Целта на АТ& Т е последователно да трансферира клиентите за ТВ каналите на HBO, които единствено в Съединени американски щати са 50 милиона, в платформата си за стрийминг, като няма планове да възобновява договорите си с кабелните и сателитните оператори за излъчването на каналите й.

Какво значи това за нас

Цялата тази конкуренция за видеосъдържание ще докара до по-голям избор от качествени продукции за потребителите. В миг, в който всяка една платформа се състезава да сътвори собствен личен артикул и да го пласира на пазара, бързо ще докара до печеливши и губещи. Трябва да се означи, че се развиват и нишови снабдители на стрийминг като CuriosityStream за документални филми и Shudder за феновете на хорор жанра, само че занапред ще се види тяхното развиване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР