Apple губи повече пари, отколкото печели при ремонт на клиентски

...
Apple губи повече пари, отколкото печели при ремонт на клиентски
Коментари Харесай

Apple губи при всеки ремонт на iPhone

Apple губи повече пари, в сравнение с печели при ремонт на потребителски устройства като iPhone и Macbook, оповестиха от софтуерния колос.

В отговор на въпроси на американски политици, проверяващи антиконкурентните практики, Apple отговори, че от 2009 година насам е на загуба, когато става въпрос за ремонтни услуги. Компанията нормално таксува повече от нелицензирани сервизи за ремонт, написа BBC.

Технологичният колос обаче също по този начин съобщи, че клиентите са свободни да ремонтират устройствата си, където изискат.

През септември на Apple беше изпратен лист с въпроси от правосъдните органи в Съединени американски щати, които проверяват конкуренцията на цифровите пазари. В отговор на въпрос какъв брой печели компанията от ремонтни услуги, Apple отговори: " За всяка година от 2009 година насам разноските за даване на ремонтни услуги надвишават приходите, генерирани от поправки. "
 Тръмп
Тръмп " откри " цех на Apple, който работи от 6 години и... даже не е на Apple

От New York Times показват, че там се вършат артикули на компанията от 2013 година насам

В момента компанията взима по 326,44 паунда за подмяна на екрана на новия си iPhone 11 Pro Max и 596,44 паунда за други поправки на устройството, в случай че то е отвън гаранция и клиентът не е закупил защитния проект AppleCare+. За промяна на екрана на извънгаранционен iPhone 8 компанията таксува клиентите си 152,44 паунда.

Цените в неофициалните сервизи за ремонт се разграничават, само че нормално са доста по-евтини от формалния ремонт. Справка на money.bg в нелицензиран сервиз в България сподели, че промяна на строшен екран на извънгаранционен iPhone 8 да вземем за пример може да коства сред 70 и 400 лв., според от това дали екранът е автентичен и дали е нов. Във Англия се намират търговци на дребно, които заменят екран на същия модел за сред 50 и 80 паунда.

В същото време от самостоятелни уеб страници, предлагащи поправки на мобилни устройства, декларират, че в действителност декларираното от Apple няма по какъв начин да се ревизира и в действителност подмяната на екран може да коства по-малко.

" Като знаем какъв брой плащаме за елементи и общите разноски за труд на ремонтната промишленост, наподобява необикновено, че те не печелят пари от ремонтни услуги ", споделя за BBC работещ в сферата експерт.

Apple: " Ремонтите, осъществени от необучени техници, може да не съблюдават верните процедури за сигурност и ремонт и могат да доведат до погрешно действие, проблеми с качеството на продукта или да бъдат небезопасни. "

На въпрос дали софтуерният колос е подхванал някакви дейности, с цел да направи избора на неоторизирани сервизи по-малък, от Apple пишат, че не са предприемали никакви дейности в такава посока по отношение на потребителите си.
 Неочаквано високото търсене удвояват продажбите на AirPods на Apple
Неочаквано високото търсене удвояват продажбите на AirPods на Apple

Компанията ще задържи пазарен дял от над 50 % и през идната година, съгласно Counterpoint Research
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР