Apple е изправена пред множество предизвикателства в редица международните региони,

...
Apple е изправена пред множество предизвикателства в редица международните региони,
Коментари Харесай

Европа също се превръща в проблемен пазар за Apple

Apple е изправена пред голям брой провокации в редица интернационалните райони, което несъмнено въздейства отрицателно върху общите продажби и чистия приход на компанията. Въпреки че Уол Стрийт се концентрира върху бизнеса ѝ в Китай, тя изпитва съществени компликации и в Европа. През последното тримесечие приходите на Apple в този район са намалели с 3.5%.

Една от главните аргументи за намаляващите продажби на Apple е нападателната тактика от страна на Huawei. Пазарният дял на китайския производитл в Европа се е нараснал от 11,8% през декември 2017 година на 16,8% през декември 2018 година С стартирането на 5G устройства и нови смарт телефони този пазарен дял елементарно може да доближи 25% до края на тази година. Сега обаче Huawei е изправена пред засилен надзор от страна на Европейския съюз, което ще повлияе на цялостния имидж на марката и би могло да докара до основаването на европейски правила против Huawei, сходни на тези в Съединени американски щати. Тези промени биха помогнали на Apple да стабилизира представянето си в Европа, изключително откакто компанията възнамерява да забави включването си в 5G пазара.

Защо Европа има значение за Apple



От графиката ясно се вижда, че Huawei непрестанно усилва пазарния си дял в Европа. Според Statcounter този на Apple като цяло е 28,35%, само че в някои вътрешни райони е доста по-висок – в Обединеното кралство е 51%, а в Германия - 30,4%. В същото време Huawei се концентрира върху генерирането на напредък в Европа, защото съвсем не участва на американския пазар. В резултат на това някои от смарт телефоните на китайската компания като P20 Pro получиха в действителност огромна известност.

Основната тактика на Huawei е да усили оптимално спецификациите и функционалностите на своите модели, като по-късно ги предложи на конкурентни цени. Затова и Apple към момента има устойчиво наличие на пазара на премиум смарт телефони, само че е изправен пред големи провокации в междинния клас, където по-старите модели iPhone би трябвало да се конкурират със доста по-оптимизираните оферти на Huawei. Именно на по-старите модели на iPhone се дължат забележителна част от общото количество доставки и доходи, което демонстрира в какъв проблем се трансформира актуалната обстановка за софтуерния колос.

С предстоящите по-високи цени на новите модели iPhone от тази година, е доста евентуално iPhone 7 и 8 да продължат да имат значим дял в общите доставки и продажби на Apple. P21 Pro на Huawei и другите нови смарт телефони обаче могат да нанесат сериозен удар по продажбите на тези модели, което ще се трансформира в същински проблем за американската компания.



Проблемите на Huawei в Европа

Проблемите за Huawei в разнообразни райони на Европейския съюз непрекъснато порастват. Наскоро чиновник на китайската компания беше упрекнат в шпионаж в Полша да вземем за пример. Когато пък времето на 5G услугите в Европа настъпи, неизбежно ще станем очевидци на сериозна опозиция от страна на Брюксел против използването на съоръжение на Huawei. Възможно е също по този начин Европейски Съюз да заеме твърда позиция във връзка с китайската компания, сходно на на сегашната администрация в Съединени американски щати.

Въпреки че огромна част от тях засягат мрежовото съоръжение, непрекъснатите отрицателни вести към Huawei в последна сметка няма по какъв начин да не се отразят и на потребителския бизнес на компанията. Но Huawei възнамерява да пусне 5G устройства и сгъваеми смарт телефони в границите на идващите няколко месеца, а това ще донесе на китайската компания доста преимущество, защото Apple не възнамерява 5G внедряване в тазгодишните си модели на iPhone.

Германският канцлер Ангела Меркел към този момент изрази своята угриженост от опцията Huawei да построява 5G мрежи на европейския континент, а Канада, Австралия и Нова Зеландия даже считат да вкарат забрани и ограничавания за китайския софтуерен колос. Разбира се, комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай могат да понижат в някаква степен натиска върху Huawei, само че е малко евентуално всички ограничавания да паднат при каквото и да било развиване.

Въздействие върху бизнеса на Apple в Китай

Политиките на Съединени американски щати и Европейски Съюз против Huawei може да повлияе и на приходите на Apple в Китай. През последното тримесечие приходите от район “Велик Китай” се намалиха от 17,95 милиарда $ до 13,16 милиарда $. Този спад от 26,7% се отдава основно на забавянето на китайската стопанска система и по-слабия юан, само че комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай през последното тримесечие също оказва доста негативно влияние върху общите продажби.

Правителството на Съединени американски щати изрично се опълчва на потреблението на съоръжение от Huawei за построяването на мрежи в Европейския съюз, Канада, Австралия и други техни съдружници. Това сигурно може да провокира отрицателна реакция против Apple в Китай, като се има поради, че през 2012 година митинги против японските производители на коли доведоха до спад в продажбите на Toyota и Honda с меджу 30% и 50%.

Проблемите на Huawei в Европа и комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай, които се развиват по-зле от очакванто, могат да доведат и до в допълнение понижаване на приходите на Apple в Китай, което би трябвало да се има поради от вложителите.

Изводи

Apple има опция да се възползва от проблемите, пред които е изправена Huawei в Европа. Към момента обаче, китайската компания съумява да усили пазарния си дял на Стария континент до 16,8%, като този растеж може да доближи до 25% до края на годината, в случай че възходящата ѝ траектория се резервира. Европа е виновна за 24% от общите доходи за Apple, само че Huawei дава сериозен отпор в междинния сегмент устройства, което може да се отрази отрицателно на доставките на по-стари модели от Apple.

Ако Европейският съюз разгласи възбрана за потреблението на 5G мрежово съоръжение от Huawei, това ще има негативно влияние и върху потребителския сегмент на китайската компания и Apple ще получи спомагателен коз в ръкава си.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР