Апостолът на свободата ни обединява, въпросът е, че това обединение

...
Апостолът на свободата ни обединява, въпросът е, че това обединение
Коментари Харесай

Свободни ли сме днес

Апостолът на свободата ни сплотява, въпросът е, че това обединяване усещаме някак си интимно, безмълвно, то е нещо съкровено. Външните прояви около отбелязването на днешния незабравим ден обаче имат и знак на разцепление, разяснява режисьорът Стоян Радев в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

Уж покайвайки се, сякаш търсейки виновността в себе си, ние упрекваме другия. Употребите на тази памет, на завета на Левски са това, което тормози, сподели гостът. По думите му, спомняйки си за Апостола, би трябвало да се обръщаме към себе си с въпроси какво сме създали за другите, без да се разбере, че сме го създали. „ Само че в общественото пространство не е по този начин – ние се укоряваме, сякаш себе си, само че основно, с цел да се печелят политически дивиденти. Тоест, когато някой каже: „ Вижте какви предатели сме българите “, най-вероятно не включва и себе си включително. Той упреква свои политически врагове или нещо такива “, разяснява Радев.

Свободата е благополучие и привилегия, само че тя доста тежи, тъй като непроменяемо върви с отговорността за личните ни избори. Ако нещо не ни харесва в днешното ни политически свободно съществуване, то е, че би трябвало да носим отговорност за това, което се случва, че би трябвало да престанем да споделяме „ другите “, „ българите “ и така нататък, а безусловно да включваме и себе си като виновни за всичко, което се случва “, счита гостът.

По думите му „ да, свободни сме, само че свободният човек е в доста пъти по-голяма степен отворен към страданието, което изпитва за личните си действия. Той няма кого да упрекна за ориста си и по тази причина може би свободата не ни харесва или споделяме, че не сме свободни. Защото някои считат, че независимост е незабавно равно на благополучие или, парадоксално, на безнаказаност “.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР