Апостол Карамитев пристига в София от Бургас след като завършва

...
Апостол Карамитев пристига в София от Бургас след като завършва
Коментари Харесай

Маргарита Дупаринова се жени на сцената

Апостол Карамитев идва в София от Бургас откакто приключва италианската гимназия, с цел да учи право, само че избира пред него театралната школа и се трансформира в един от най-популярните ни артисти. По него въздишат всички девойки. За всеобща изненада любимецът на дамите се влюбва в две години по-възрастната си колежка Маргарита Дупаринова.

Тя е приключила Американския лицей, т.е. също като него има „ черна точка “ от буржоазно обучение, само че пък на две годинки е останала сираче. Баща й е земеделският водач Спас Дупаринов. В негова памет тя записва първо Агрономическия факултет и по това време е влюбена в Лалю Ганчев, предстоящ дипломат в Скандинавия, татко на Вера и Васа Ганчеви.
 33-6  33-7  33-8  33-9
Влечението на Дупаринова към театъра обаче надвива. Мнозина считат, че любовта на Маргарита и Апостол е избуяла на подготовките на „ Ромео и Жулиета “. Самата Дупаринова споделя друго: „ Как се запознахме? В радиото. После Апостол все се смееше, като споделяше, че аз съм се качвала пред него по стълбата (беше към този момент студент във ВИТИЗ) и като гледал по какъв начин движа ханша си (той го споделяше с малко цинични думи, имаше табиет от време на време да ги употребява), това го привлякло и доста ме харесал. Но си припомням, че започвахме подготовките за всеобщите подиуми във „ Фуенте Овехуна “. Беше с две години по-млад от мен. Дойде в театъра по-късно, тъй като е бил на фронта в Унгария по време на войната, след това е учил в театралната школа и така нататък Когато го видях за първи път, имах възприятието, че пред очите ми оживява

самият Давид на Микеланджело


Защо съм се влюбила? Че кой не е бил влюбен в Апостол Карамитев?! Даже и животните го обожаваха. “
Истинска нервност Карамитев провокира в ролята на Ромео. Партнира му 40-годишната, само че нежна и изящна Ирина Тасева, която се дублира със завладяващата Мила Павлова. Маргарита Дупаринова е разпределена в ролята на дойката. Мила забременява с щерка си и се постанова бъдещата брачна половинка на Апостол бързо да поеме ролята на Жулиета. Истински шанс, тъй като скрито е мечтала за нея и знае текста наизуст. Е, ковчегът не е приспособен за високата й фигура и краката й стърчат, само че пък е същински покрай Апостол.

Любовта от сцената минава в живота и на 21 август 1948 година Карамитев й сервира сребърна годежна халка измежду декорите на „ Ромео и Жулиета “ в Народния спектакъл. Сватбата също е на сцената. Напук на прогнозите за къс фамилен живот бракът им е спокоен и благополучен, макар

настъпателните почитателки


От тях най-горко страда брачната половинка – наскърбяват я по телефона, нападат я на улицата, настояват, че са бременни от Карамитев. Популярността му, избухнала с ролята на Ромео, ескалира с филмите„ Любимец 13 “, „ Специалист по всичко “… Някои го гледат десетки пъти в Шекспировата любовна история. Заради него се изкупуват и билетите за „ Дон Карлос “, „ В полите на Витоша “, „ Маскарад “, „ Двама на люлката “.

„ Жените бяха луди по него. Луди, луууди! И освен ученичките… “, споделя Гинка Станчева, снимала се в няколко кино лентата с Карамитев. „ Понякога ме болеше, че Апостол има толкоз почитателки “, разкрива години след гибелта му вдовицата му Маргарита. Единствената болежка на актьорите била, че не смогвали да основат дете. Когато съумява да зачене, Дупаринова ражда един след различен дъщерята Маргарита и сина Момчил. Двамата дружно решили да кръстят първородното си дете на единия от тях според от пола, до момента в който името на сина измислил Апостол. Бременната Дупаринова била на турне с пиесата „ Идеалният мъж “ от Оскар Уайлд. Апостол й писал, че в случай че роди момче, ще би трябвало да го кръстят Момчил, тъй като няма по-мъжко име от това. Бащата е толкоз завързан към децата си, че тича от подготовка в театъра към къщи, с цел да учи с тях уроците им, да види дали са се нахранили и да ги погали, споделя Михаил Топалов.

Градска легенда


е, че столична врачка „ видяла “, че Карамитев е астрален близнак с френския киноактьор Жерар Филип. Тя му предсказала същия живот – ранна популярност, безчет почитателки, единствено един брак и ранна гибел. В огромна степен ориста на Апостол Карамитев повтаря тази на Жерар Филип. Българинът си отива в късната есен на 1973 година от рак на черния дроб и макар неистовите си старания не съумява да приключи последния си филм „ Сватбите на Йоан Асен Втори ”. Единственият на снимачната площадка, който знае за заболяването му, е режисьорът Вили Цанков. За да запази последните фрагменти с огромния артист, постановчикът взема решение Коста Цонев да снима последните подиуми. В началото на кино лентата той споделя: „ Ще желая от вас със силата на вашата фикция да превърнете фиданката на моя гений в гората на Апостол Карамитев “.

Незабравимият Ромео си отива едвам на 50 години, с което извършва заканата си пред писателя Светослав Минков: „ Аз не мисля да одъртявам. Искам да умра млад, хубав, радостен, забавен! Мразя старостта. Болестите. Грижите. Тревогите “.

Грехът на жена му


„ Имам единствено един грях към Апостол. През целия ни фамилен живот не открих време от работа, подготовки и представления да се науча да върша пица. А толкоз ме молеше. Беше опитал в Италия и нали идваше от оскъдно семейство, постоянно беше гладен. По-късно направих хиляди пици – в негова памет, само че той към този момент не беше сред живите. “

Маргарита Дупаринова чак в края на живота си признава, че след Карамитев има още един брак, къс и несполучлив, с речен капитан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР