Апостол Калоферов вярва, че новите инструменти звучат толкова добре, колкото

...
Апостол Калоферов вярва, че новите инструменти звучат толкова добре, колкото
Коментари Харесай

Да откриеш звука на дървото

Апостол Калоферов има вяра, че новите принадлежности звучат толкоз добре, колкото и старите

Автор: Виктор Троянов Школата на българските лютиери е по-известна отвън страната, в сравнение с тук. Историята стартира около няколко майстори, основали, запазили и предали традиция в направата на инструментите, които вършат класическата музика. Един от тях е Апостол Калоферов, чието ателие се намира в Банкя. Той е потомствен лютиер, който този септември навърши 75 години.

По този мотив на 29 септември в зала " България " ще има концерт с присъединяване на Софийската филхармония и един от най-известните български цигулари - Светлин Русев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В началото бе Хених

Историята на лютиерството в България стартира с Иван Калоферов, бащата на Апостол Калоферов, неговия дядо и един от най-хубавите му другари – чешкият музикант и лютиер резбар Георг Хених, който сходно на доста свои сънародници идва в България след Освобождението и при започване на XX век (той също по този начин е първообраз на героя със същото име в романа на Виктор Пасков " Балада за Георг Хених " ).

Докато двамата свирят (дядото е тромпетист) преди балканските войни в оперите на Истанбул, Неапол и Александрия, бързо се оформя огромно другарство. Това е и времето, в което чехът демонстрира първите стъпки в лютиерството на бащата на Апостол, който се оказва огромен гений и бързо развива собствен личен жанр.

Така последователно се основава първата лютиерска школа в България, само че по-интересното е, че публично за нея стартира да се приказва след забавен мотив за първия конкурс. " През 1949 година сред татко ми и другия възпитаник на Хених – Франц Христодоров, стартира спор, задявка кой е по-голям лютиер и по този начин се прави първият народен конкурс, който татко ми печели ", споделя Апостол Калоферов. Тогава се заражда неговата пристрастеност по лютиерството. " Още от дребен мечтаех да стана като татко си, а и от дете съм привикнал с всички арии, които той ми свиреше с уста, " Травиата ", " Риголето ", " Тоска ", " Трубадур ", " Дон Карлос ", споделя през днешния ден Апостол Калоферов, чийто наследник Иван също е лютиер, приключил института " Антонио Страдивари " в Кремона, Италия.

Апостол учи дърворезба в художествената академия, а първите си уроци по лютиерство взима естествено от татко си. След като печели състезанието в Лиеж през 1972, където Иван Калоферов и международният френски занаятчия Жан Боер са жури, французинът го кани на специализация при него. " Там научих обичайния метод на разработване от времето на Страдивари, до момента в който татко ми е развил личен жанр, откакто Хених му е посочил единствено писмеността. Просто е бил гений, който е развил техниката ", споделя Калоферов за татко си.

Следват още негови участия в състезания като участник, а по-късно като член на жури с редица награди в Лиеж (Белгия), Познан (Полша), Ню Арк (Англия), Сан Диего (Калифорния), оферти за работа в Канада и Съединени американски щати, само че той отхвърля и продължава да работи в България. За татко му първоначално при комунизма не е било елементарно да работи, постоянно заключват ателието му, само че по-късно нещата се усъвършенстват. " Не имаха вяра, че ще имаме триумфи по интернационалните състезания, само че всичко се трансформира, когато татко ми носи златен орден от Лиеж, Белгия, през 1957 година Впоследствие стана по-лесно, защото страната толерираше спорта и изкуството, а ние пък носехме награди ", споделя през днешния ден Калоферов.

В средата на 80-те години дружно с негови сътрудници дават нов живот на фабриката " Кремона " в Казанлък - " беше западнало изцяло и го възстановихме ", вършат къща " Хемус " за търговия в чужбина с цигулки.

Цигулка от котленски явор

За Апостол Калоферов най-голямото благополучие е, че е приел занaята от татко си и го е предал на своя наследник. Върховен миг за всеки лютиер обаче е и да откри самичък дървото, което да трансформира в инструмент. " През 1981 година вървях в котленския Балкан, където има хубави яворови гори. Дървото се избира, до момента в който още не е отсечено, и с брадвичка върша прозорче на дървото, с цел да видя структурата ", стартира историята си той. Така няколко дни обикаля със собствен другар по 20-30 км в планинската гора. " Нашето дърво е особено, като се изключи че би трябвало да е остаряло, би трябвало да е от гъста гора, без чепове, да е право, да върви нагоре, да има чисто стъбълце ", споделя Калоферов. Освен това материалът от едно дърво не е идентичен като звучност, зависи от къде ще го вземеш - от ствола, короната, дали е от южната или северната част на стъблото, не може да се кара на конвейер, всичко е в ръцете ти. И той в действителност намира дървото, от което е правил принадлежности до неотдавна – близо 40 години от един материал. Резултатът са 40 цигулки, 10 виоли и 12 чела от най хубавите елементи от явора над Котел. Цялото му творчество включва 260 направени инструмента, от които едвам 10% са в България. Цигулките на Калоферов са в ръцете на известни музиканти от Франция, Англия, Германия, Австрия, Япония и Съединени американски щати.

Има ли бъдеще лютиерството

" Много е мъчно. И през днешния ден се вършат хубави принадлежности, само че не може да сраняваш младия със остарелия инструмент. С остаряването звукът става по-добър, по-хубав, по-зрял. Но въпреки всичко и цигулката има стеснен живот, някои са към този момент на 400 години ", споделя Калоферов и продължава: " Това е един жив организъм с доста детайли и елементи. Не може да се каже къде е тайната на направата, дали в лака, дървото или настройката. То е както и при индивида, в случай че заболее един орган или не работи както би трябвало, страда цялото тяло. "

Апостол Калоферов не обича преданията за секрети и мистики при производството на струнни музикални принадлежности. " Страдивари е талант, всичко е в ръцете и гения. Това е повече от ясно. Глупаво е да се приказва за секрети в лютиерството. " Защото, в случай че има мистичност, тя е в това да мислиш непрекъснато по какъв начин ще наподобява инструментът, да работиш с доста възприятие и ентусиазъм. За концерта

" Искаме да покажем, че новите принадлежности също звучат добре ", споделя Апостол Калоферов във връзка концерта, на който всички солисти ще свирят на негови принадлежности. На 29 септември в зала " България " ще има три двойни концерта във връзка неговия празник. В програмата са " Концерт за две цигулки и оркестър " на Бах, " Симфония концерт за цигулка, виола и оркестър K364 " на Моцарт и " Концерт за цигулка, виолончело и оркестър " на Йоханес Брамс. Диригент ще е Росен Гергов, а солисти са Светлин Русев (цигулка), Натали Шабо (цигулка), Симеон Симеонов (цигулка), Павел Пенев (цигулка), Мишел Микалакакос (виола) и Ромен Гариу (виолончело). На 30 септемви в Камерната зала квартет " Кредо " ще изнесе камерен концерт отново с негови принадлежности. В програмата са " Хайдн квартет " и Пиацола.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР