Апортирането на акциите, които Община Варна притежава в Пловдивския панаир,

...
Апортирането на акциите, които Община Варна притежава в Пловдивския панаир,
Коментари Харесай

МИ предупреди Варна, че апорт на дела й в Пловдивския панаир ще е скрита приватизация

Апортирането на акциите, които Община Варна има в Пловдивския панаир, в сдружението " Пълдин туринвест " ще бъде нарушаване на открития ред за осъществяване на приватизационни покупко-продажби и ще сътвори предпоставки за скрита приватизация. Това мнение са изразили от Министерството на стопанската система пред изданието " Дневник " във връзка предлагането на варненския кмет Иван Портних до общинските съветници за сходна договорка, препоръчана му от пловдивския предприемач Георги Гергов.

Офертата на Гергов е Варна да внесе в " Пълдин туринвест " 29-те % от панаира, които ѝ бяха дарени от страната, само че общината взе решение да върне, а някак не е сторила това. Миналата седмица от комисията " Собственост и стопанство " и ще се гледа в общинския съвет в сряда.

Аргументът за апорта е затрудненото състояние на панаира, където поради пандемията от Covid-19 в последната година и половина е извършено единствено едно ревю. Всички мероприятия за 2020 година са били анулирани, не са чакат такива и през 2021 година, а панаирът е притиснат от възходящите интернет услугите, глобализацията и понижаване на панаирите и ревютата като цяло в международен мащаб.

Според Гергов " заради разнообразието от активи, които има, " Пълдин инвест " е сдружение, което има разнообразни благоприятни условия за развиване, вложения и бизнес, включително и посредством другите дъщерни сдружения, които не са мощно подвластни от рецесията с ковид в България и в света ". Портних също счита, че с апорта, без да прави спомагателни разноски, община Варна ще бъде акционер " в по-голямо и несъмнено сдружение с благоприятни условия за разнообразна активност, включително и за дял ".

Тази договорка обаче ще усили въздействието на Гергов в Пловдивския панаир. В момента " Пълдин туринвест ", където две негови компании държат мажоритарния дял, а община Пловдив – 25%, има над 49% от Пловдивския панаир. С варненския дял сдружението ще усили въздействието си в панаира на над 79 %.

Миналата седмица стана ясно, че община Варна не е върнала дарените ѝ през юли 2016 година от страната акции в панаира с желание да се оползотвори терен в центъра на града, притежаван от Гергов. Мястото е наричано от локалните Дупката, поради разрушени преди време остарели къщи и открити антични стени. Преди пет години държавното управление се отхвърли дефинитивно от каузи си от 49.63% в " Международен панаир Пловдив " и реши 29 на 100 от тях да даде на община Варна, а останалите – на Пловдив. И двата общински съвета по-късно, по разпореждане на Борисов, гласоподаваха да върнат дарените им акции, само че се оказва, че Варна не е сторила това, за разлика от Пловдив.

Защо това не се е случило не е ясно. От Министерството на стопанската система показват пред " Дневник ", че в деловодната му система няма никаква диря от преписка с Община Варна за връщане на акциите на страната. Ведомството декларира, че не е уведомявано нито за решението на варненския съвет да трансферира още веднъж каузи си в панаира, нито му е предлагано това.

Оказва се, че общината пет години въобще не се интересува от тази своя благосъстоятелност. Тя не е излъчила собствен представител за състояло се през 2017 година общо заседание на панаира.

Предстои да се види какво ще реши общинския съвет на съвещанието си в сряда, за когато е плануван митинг на варненци, които са срещу апорт на каузи в панаира в " Пълдин туринвест ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР