Аполон е едно от главните олимпийски божества. Син е на

...
Аполон е едно от главните олимпийски божества. Син е на
Коментари Харесай

Звукови хроники Митологични образи: интерпретации на митове за Аполон

Аполон е едно от основните олимпийски божества. Син е на Зевс и Лето, брат-близнак на Артемида, той е блян за класическа хубост, младост, мощ. Аполон е многостранен, разпознат като господ на музиката, истината, поезията, на лечителството, като господ на изкуствата е лидер и на 9-те вдъхновения...
Сред известните легенди за него са тези, които развиват тематиките за любовта му към нимфата Дафне и към Хиацинт. И в двата случая краят е драматичен: Ерос, воден от жадност за отплата (Аполон го е иронизирал във връзка неумението му да си служи с лък и стрели), прави по този начин, че Аполон да се влюби безпаметно в Дафне, а тя да не бъде в положение да одобри каквато и да е обич. В мита за Хиацинт Аполон още веднъж е осъден: отново заради ревнивост, че Хиацинт е предпочел сияйния господ пред Зефир.
„ Аполон и Дафне ” ще слушаме в доста свободен вид на 11-годишния Моцарт - операта му, издържана в италиански жанр, е с благополучен край. Митът за Аполон и Хиацинт ще звучи в интерпретация на Хендел.
В предаването има още тълкования: на Бритън, на Преториус, на Стравински.

22 и 29 януари от 17.30 часа
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР